Zondag 5 november 15.00 uur

Concert door het Maris Kwartet, bestaande uit Dana Mihailescu, viool; Brigitte Rebel, viool; Hedwig Smulders, viool; en Frank de Gee, cello.

Maris Kwartet

Programma:
W. A. Mozart: Strijkkwartet in Bes KV 458 "Jagtquartett"
D. Clements: Strijkkwartet "Memo I,II,III"
J. Brahms: Strijkkwartet nr. 2 opus 51 in a mineur

Toegang leden Haagse Kunstkring,CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen €10,-

 Het Maris Kwartet

Het Maris Kwartet werd opgericht in 1999. Dit strijkkwartet heeft vaak opgetreden in verschillende concertseries in het hele land. Het ensemble heeft drie cd's opgenomen met werken van Korngold, Sjostakovitsj, Prokofjev, maar ook van de Finse componist Tauno Marttinen. Deze cd kreeg in het muziektijdschrift "LUISTER" een 10. Op de laatste cd staan de pianokwintetten van Sjostakovitsj en Schumann.Pianiste Rixt van der Kooij werkte hieraan mee. Het repertoire is zeer breed; van de klassieke strijkkwartetten van Haydn tot hedendaagse meesterwerken. Tijdens de concerten vertellen de musici altijd iets over de muziek die zij spelen, zodat het publiek er helemaal bij betrokken raakt.

Biografieën

Dana Mihailescu is sinds 2002 tweede violiste bij het Radio Filharmonisch Orkest. Zij werd geboren in 1976 in Roemenië en komt uit een muzikaal gezin. Haar ouders zijn beide violisten. Van haar vader kreeg ze haar eerste vioollessen. Vervolgens kreeg ze les van V. Novak, totdat ze op twaalfjarige leeftijd aangenomen werd op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Haar docenten waren achtereenvolgens Qui van Woerdekom, Theodora Geraets en Jaring Walta. Bij Jaring Walta studeerde ze solo- en orkestspel. In 2001 behaalde ze haar diploma uitvoerend musicus. Ze volgde masterclasses bij onder meer Theo Olof, Viktor Liberman, Herman Krebbers, Jacques Ghestem, Aaron Rosand en Eduard Schmieder. Dana nam deel aan diverse concoursen, waaronder het Maassluis Concours, de Iordens viooldagen, het Rotterdams concours, het Davina van Wely Concours en het Oskar Back Concours, waar ze de halve finale behaalde. Orkestervaring deed Dana op in het Atheneum Kamer Orkest en het Conservatorium Orkest in Den Haag. In Den Haag was ze verschillende keren aanvoerder en concertmeester. Vervolgens werkte ze bij het Residentieorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook is ze concertmeester geweest van kamerorkest Musica Ducis onder leiding van Alexandru Lascae.

Brigitte Rebel begon haar vioolstudie op haar tiende aan de plaatselijke muziekschool. Na het winnen van het concours Bergen op Zoom 750 jaar, een initiatief van de stichting jong muziektalent Nederland, ging zij privé-lessen volgen bij Theodora Geraets. Tijdens haar gymnasiumopleiding volgde zij lessen bij John Harding aan de speciale voorbereidende opleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. In 1994 werd zij hier toegelaten tot de 1ste fase opleiding, die zij in 2000 voltooide bij Peter Brunt. Brigitte was mede oprichtster van de nieuwe master opleiding tot theatermusicus aan het Kon. Cons. te Den Haag. Deze studie voltooide zij in 2001 en zij mag nu de titel Master of Music voeren (MM). Tijdens haar studie speelde Brigitte in het Nederlands Jeugd Orkest en het orkest van verschillende producties van Joop van den Ende (oa. Miss Saigon en Elisabeth). Zij werkte met verschillende regisseurs (oa. Hans van de Boom en Jos van Kan) en zij speelde veel kamermuziek.

Hedwig Smulders begon op haar 8ste jaar met haar vioolstudie bij de Hongaarse violist Laslo Revez en later bij Paul Vossen. Deze pedagogen legden de kiem voor haar muzikale carrière. Ze vervolgde haar studie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Qui van Woerdekom en later bij Leo Boelens. In 1987 studeerde Hedwig af waarna zij kamermuziek studeerde bij dezelfde docent. Sinds de oprichting van het voormalige Multatulikwartet – waar zij ook deel van uitmaakte – heeft zij zich toegelegd op de altviool. Ze heeft veel gespeeld in verschillende orkesten en ensembles. Verscheidene keren heeft zij de altvioolsonate van de Finse componist Tauno Marttinen vertolkt, o.a. in Finland. Van deze muziek is door Finlandia Records een CD opgenomen met oa. Hedwig als soliste. Ook soleerde zij in de altvioolsonate van Kodály.

Frank de Gee begon op 12-jarige leeftijd met cellospelen bij Jaap Blok en werd weldra toegelaten op de voorbereidende klas voor jong talent bij het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij kreeg zijn lessen van René van Ast en hij studeerde af bij Godfried Hoogeveen in 1988. Sindsdien is hij freelance cellist, en na een periode van remplaceren in verschillende orkesten, onder andere het voormalige Noordhollands Philharmonisch orkest en het Residentieorkest, is hij zich gaan toeleggen op de kamermuziek, met name het strijkkwartet. Hij was cellist van het succesvolle Multatulikwartet. Later, in 1999 heeft hij samen met Hedwig Smulders het Maris Kwartet opgericht. Hij heeft zijn medewerking verleend aan diverse CD-opnamen. Bovendien heeft hij er ook zelf een aantal geproduceerd. Optredens vonden plaats in vele belangrijke concertzalen, o.a. in de Doelen, het Vredenburg en het Concertgebouw.