Archief 2013

29 december 2012 t/m 13 januari 2013

Tekeningen in de ruimste zin van het woord (samenstelling: Leo van Druten)

 Deze expositie gaat over tekenen, maar meer nog over de respectievelijke grenzen tussen tekenen en schilderen en tussen tekenen en het maken van ruimtelijk werk.
De tentoonstelling wordt zaterdag 29 december om 17.00 uur geopend.

a Diederik Gerlach  a Jaap Kuijpers  Wieke Terpstra

Diederik Gerlach                 Jaap Kuijpers                        Wieke Terpstra

a Matilde Zijp  a Peter van Loon

Matilde Zijp                           Peter van Loon

16 januari t/m 3 februari

Werk van Christine Bittremieux, Eliza Kopec, Jack Prins, Maria Smits en Bunny Soeters.

BunnySoetersJackPrinsMariaSmits

Christine Bittremieux k       Eliza Kopec k

De titel van deze tentoonstelling verwijst naar de opvatting van deze kunstenaars dat het gebruikte materiaal belangrijk is, maar uiteindelijk slechts tot doel heeft de uitdrukkingskracht van tekening, schilderij of sculptuur zo bijzonder en sterk mogelijk te maken.

16 januari t/m 17 februari 2013

Rob van Doeselaar exposeert iPad-tekeningen in de vitrine. Hij maakt er drie per week voor zijn blog. De betekenis zit in kleine dingen die dagelijks op zijn pad komen. De tekeningen zijn geraffineerd en verraden een groot kijkplezier. In de vitrine in de entreehal van de Haagse Kunstkring.

Kijk ook op http://robdoes.wordpress.com

 

       Rob 3a 1

Dinsdag 22 januari om 20.00 uur

A word is dead
When it is said,
Some say
I say it just
Begins to live
That day
Een woord is dood
Als het wordt gehoord
Zegt men
Ik zeg het leeft
Pas als het wordt
Gezegd

(Emily Dickinson/vertaling: Ruud Hisgen)

Op dinsdag 22 januari lezen dichters en voordrachtskunstenaars gedichten voor. Wat is het uitgangspunt van de dichter? Hoe wil de voordrachtskunstenaar - schakel tussen dichter en publiek - dat het gedicht klinkt, overkomt? Basis voor beide disciplines is het integer en zuiver omgaan met het gedicht, een zo zuiver mogelijke interpretatie van vorm en inhoud. Het wordt een prikkelende en inspirerende ontmoeting in een vertrouwelijke en open sfeer, zodat er ruimte is om te onderzoeken, te ontdekken, van elkaar te leren. Een groot aantal dichters van de afdeling Letteren heeft gehoor gegeven aan de uitnodiging, zodat er een keuze gemaakt moest worden. Wie weet nodigt het resultaat van dit poëtisch experiment uit tot een vervolg.

Dichters: Theo Monkhorst, Moshé Liba, Maria van der Moer, Gerrit Vennema, Inge Tielman, Pauline van Munster, Angela van Kleef, David Muiderman en Edith de Gilde.
Voordrachtskunstenaars: Trins Snijders, Mar-Lin Schut, Tatiana Radier en Anita Poolman.

Toegang vrij

Den Haag, City of Literature

Donderdag 31 januari 2013 16.30 uur

Bijna alle Haagse organisaties die zich met literatuur en het boek bezighouden hebben zich verzameld in een letterenoverleg. Op de Landelijke Gedichtendag presenteert de alliantie zich in de Haagse Kunstkring met een gezamenlijke visie op de literaire sfeer in Den Haag en hoe we die zouden kunnen verbeteren. 'Grand old lady' schrijfster Miep Diekmann geeft acte de présence!

Deze bijeenkomst gaat vooraf aan het open podium dat om 17 uur begint. Toegang vrij.

Donderdag 31 januari 17.00 uur

Zoals elk jaar biedt de Haagse Kunstkring weer een open podium voor HKK-dichters en poëzieminnende niet-leden. In het jaar dat ons Koninkrijk 200 jaar bestaat en op de dag dat derzelven vorstin haar 75ste verjaardag viert behaagt het de HKK een Open Podium te bieden aan die dichters (leden en niet-leden) die de traditie van de Nationale Gedichtendag luister bij willen zetten door het voordragen van één of enkele gedichten van hun hand.

Vaderlandslievende poëzie is niet verboden (waar blijft de nieuwe Tollens?), maar revolutionaire, anarchistische, erotische of koldergedichten (wie wordt de nieuwe Kees Stip?) zijn uiteraard niet minder welkom. De presentatie is in handen van Rob Scholten.

Deelnemers krijgen drie minuten spreektijd, mits zij zich uiterlijk woensdag 30 januari hebben aangemeld bij het secretariaat van de HKK, tel. (070) 364 75 85, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag met opgave van de titel of eerste regel van het (de) gedicht(en).

Toehoorders zijn van harte welkom (vrij toegang).

6 t/m 24 februari

Installaties, foto-, schilder- en tekenwerk en animaties van Rob Thuis, beeldend vormgever (Hoge zaal).

RobThuis

6 t/m 24 februari

Olieverfschilderijen van Jos van den Heuvel en Fenneke Weltevrede (galerie).

JosvandenHeuvel-InEenOnbekendeRichting

JosvandenHeuvel-SpoorbaanJosvandenHeuvel-OneindigeGang

FennekeWeltevreden-1FennekeWeltevreden-2FennekeWeltevreden-3

Tijdens de jaarlijkse Gedichtendag op 31 januari presenteerden de gezamenlijke Haagse organisaties die zich met literatuur bezighouden hun visie op de letteren in Den Haag. In een fraai boekje, vormgegeven door onze eigen Carlijn van Vlijmen, is het allemaal te lezen (gratis mee te nemen bij de Haagse Kunstkring). 'Grand old lady' Miep Diekmann, ook Kunstkringlid, gaf acte de présence.

Zaterdag 16 februari 15.30 uur (zaal open 15.00 uur)

Al eerder kon je bij de Haagse Kunstkring kennisnemen van Sloveense kunst en cultuur. Zo ook nu weer op zaterdag 16 februari. Tijdens een culturele middag is een audiovideoproductie van Iztok Klančar (1980) te zien en te horen. Deze Sloveense kunstenaar werkt veel met fotografie en bewegend beeld. Hij studeerde kortgeleden af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Meer over hem op www.easetock.com. Tenor Uroš Petrač (http://urospetrac.eu/index.php) zingt Sloveense liederen, begeleid op piano. Speciale gasten uit Slovenië, Borut Savski en Bogdana Herman geven een eigen moderne interpretatie van Sloveense liederen. De Slovenen vieren een culturele feestdag. Dus kijk niet vreemd op als je na afloop getrakteerd wordt op wijn uit dat land en bijzondere hapjes. Toegang vrij.

Zondag 17 februari 14.00 uur

Het trio Pensée bestaat uit de violistes Marina Meerson en Dagmar Blanken. Zij mijmeren samen met celliste Marielle Rijkaart langs minder bekende composities van o.a. Haydn, Mozart en Handel. Ook hebben zij een aantal muzikale verassingen voor u in petto. Hierover praten zij graag met u na afloop van het concert. Toegang leden vrij, CJP, Ooievaarspas, kinderen en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-.

Op de binnenplaats van het verenigingsgebouw aan de Denneweg 64 is het object te zien dat Wieke Terpstra inzond voor de tentoonstelling 'De grens getrokken'. Het heet Schoolgebouw/Stellatheater en is van betonijzer gemaakt.

Wieke Terpstra

Zondag 24 februari 17.00 uur

Ruud Hisgen interviewt Hans Muiderman over zijn roman Souvenir Utopia. Een gesprek over reizen en schrijven. Over de schrijver als 'archeoloog', die fragmenten vindt zonder het geheel nog te kennen...

Souvenir Utopia is die middag te koop. Voor HKK-leden € 15, voor niet-leden €19,95.

Toegang vrij voor iedereen.

27 februari t/m 24 maart

Tentoonstelling met werk van beeldend kunstenaars en vormgevers die in 2012 werkend lid van de Haagse Kunstkring werden.

Met de plastische benaming ‘vers bloed’ presenteert de Haagse Kunstkring zijn nieuwe leden van het afgelopen jaar. Dat is iets om naar uit te kijken. Het werk van de meesten hebben we immers nog niet eerder in onze galerie gezien. De nieuwe leden die aan deze tentoonstelling meedoen zijn: Gerrie Brust Bijmolt, Henia Eizenberg, Claire van Heukelom, Mirko Reinecke, Ad van Riel, John van de Rijdt, Lieske Schreuder, Maarten Schenkeveld, Rob Thuis, Nies Vooijs, Yuriko Taniguchi en Ben Verbrugge.

De tentoonstelling Vers bloed 2013 wordt zaterdag 2 maart om 17.00 uur geopend.

 De in 2012 aangetreden werkende leden van de afdeling Letteren, Theater en Film zullen op eigen wijze aansluiten bij deze tentoonstelling. Dat is te horen bij de opening en te zien in de Vitrine van Vertoon, zoals de vitrinepresentatie in de hal nu wordt genoemd. Het gaat om de nieuwe leden Margot Heijnsbroek, Sherman de Jesus, Gertrude Kunze, Mariet Lems, Hans Muiderman en Pauline van Munster.

    

          

   

 

  

Videoverslag van de opening (samenstelling: Ron Sikking)


Vrijdag 15 maart 20.00 uur


Vers Bloed
Een ontmoeting met nieuwe kunstenaarsleden tijdens de thema-avond "PowWow-Vers Bloed" van vrijdag 15 maart. Alle nieuwe leden en hun werk worden voorgesteld. Jan Voets zal vragen stellen aan zowel de nieuwe garde als de "oude" leden van de Haagse Kunstkring.

Haagse Kunstkring
De avond wordt meer dan een kennismaking van de nieuwe garde met de leden van de Haagse Kunstkring. De HKK is een bijzondere kunstenaarsvereniging omdat zij bestaat uit vier afdelingen die samen het hele spectrum der kunsten omvatten.

De bestaande leden willen bijvoorbeeld van de nieuwe garde te weten komen of dit van belang was om lid te worden en of de meerwaarde van de vier disciplines een rol zal spelen in hun ontwikkeling als kunstenaar (en dus ook in hun werk).

Beantwoording van deze vragen kan niet los worden gezien van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in de tijd dat de HKK bestaat en de huidige stand van zaken in de kunstwereld.

Gespreksleider: Jan Voets
Toegang vrij

PowWow
Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken en om oude vrienden te ontmoeten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.

Klik hier voor een powerpointpresentatie van Rob Thuis over de PowWow-avond van 15 maart 2013

Donderdag 21 maart 19.30 uur

Schrijvers lezen elkaars werk, bewonderen het en voorzien het van commentaar.

27 maart t/m 14 april

In de vitrine bij de ingang van de Haagse Kunstkring zijn wisselende presentaties te zien met werk van leden. Van 27 maart t/m 14 april hangt er fotowerk van Arnold Hoogendorp.

Stalen boom, foto, 2013

27 maart t/m 13 april

Tentoonstelling met werk van Linda Hulshof, Theo ten Have, Conny Kim Pols, Louis de Leeuwe, Riet Vooijs en Annemarie Spijkerman.

Opening: zaterdag 30 maart 17.00 uur door Leo van Druten, oud-galeriebeheerder van de Haagse Kunstkring
Uitloop, informele afsluiting: zondag 14 april 16.00 uur

           

    

 

Zondag 7 april 15.00 uur

about lovesongs is een niet alledaags concert rondom het thema liefde in zijn diverse vormen. En dat in een hedendaags jasje, met ondermeer werken van jonge componisten uit Nederland, Duitsland en Amerika. Er staan wereldpremières van de componisten Benjamin Scheuer en Christopher Brandt op het programma. Maar ook delen uit het meer op de lichte muziek georiënteerde Love after 1950 van Libby Larsen en zelfs een kort uitstapje naar de musicalwereld van Jason Robert Brown. Ook zijn de Sieben Lieder über die Liebe van Hanns Eisler en Zes liederen gebaseerd op teksten van Guillaume Apollinaire van de jonge Nederlandse componist Jelger Blanken te beluisteren. Laat u meevoeren in deze prikkelende muzikale ontdekkingsreis! Reisleiders zijn de Duitse sopraan Annette Fischer en pianiste Laura Bos.

Toegang leden vrij; CJP, Ooievaarspas, kinderen en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-.

k Laura Bos en Annette Fischer
Laura Bos en Annette Fischer

Zondag 7 april 17.00 uur

Wie bij het Gorter Meiontbijt in 2009 aanwezig was, herinnert zich ongetwijfeld het intense optreden van de jonge dichter Tuvit Shlomi (1980). Dit jaar heeft zij haar debuut gepubliceerd bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker en wij zijn er trots op dat zij bij ons opnieuw te gast wil zijn.

Tuvit is biologe en journaliste. Zij werd geboren uit een Nederlands-Joodse moeder en een Israëlische vader. In 2009 ontving ze de prestigieuze El Hizjra Literatuurprijs onder de naam Wallada bint al-Mustaqfi. Avond Malen is aan Wallada en nog twee sterke vrouwen opgedragen. De reden waarom wij haar de laatste jaren niet hebben gezien is omdat zij in Israël woont.

Over haar bundel Avond Malen zegt zij het volgende:

Bij etablissement Avond Malen gaat alles door de maag. Middels een menu in zes gangen word je deel van een nachtelijke zoektocht naar zelf, naar woordeloze tijd en naar vermiste identiteit. De menukaart leidt je via het voorgerecht en de soep een leven binnen vol klanken en beelden, interne zeeën en woestijnen. Dan volgt het vlees dat diep verlangend wordt opgediend – maar wat innige liefde leek, verandert al snel in een kwellende fata morgana. Zo reis je de vierde gang binnen – al dwalend op zoek naar de smaak van thuisland. Ten slotte volgen met ijzige dranken ook ijzige realisaties. Maar wordt het daarmee ook licht in dit nachtrestaurant?

Iedereen is welkom, toegang vrij

k Tuvit Shlomi dichtbundel

17 april t/m 5 mei

In de vitrine bij de ingang van de Haagse Kunstkring zijn wisselende presentaties te zien met werk van leden. Van 17 april t/m 5 mei zijn er 'transparanties' van Christa van Santen te zien.

Volledig gekleurd transparant glas bestaat al eeuwen. Denk maar aan kerkramen. Gekleurd vensterglas bestaat nog steeds, maar het is nogal kostbaar. Daarom wordt het 'vervangen' door kunststof zoals gekleurd transparant acrylaat (perspex). In de beeldende kunst kun je er veel mee doen, vorm geven: kleuren over elkaar leggen, inkrassen, collages erop maken of de transparante plaat zelf tot informatiedrager maken. Twee voorbeelden zijn in de vitrine te zien. De smalle strip met de diverse doorzichtige vormen hebben vrijwel dezelfde doorlaat; alleen kleur en vorm zijn verschillend.

17 april t/m 5 mei

15 leden van de Zeeuwse Kunstkring exposeren bij de Haagse Kunstkring: Cobi Boone (sculpturen), Miems van Citters (beelden en schilderijen), Leen van Duivendijk (schilderijen), Saskia Eggink (etsen, beelden, collages), Ernest Joachim (sculpturen), Elsje van Ree (fotografie), Hajo Hoffmann (fotografie), Adri Geelhoed (schilderijen), Johan Klein (fotowerken), Renée Mink (sculpturen), PeterAnthonie van de Kreeke (schilderijen), Rijnhard Schregardus (beelden en schilderijen), Robert Schilder (fotografie en collages), Goos Verwoest (keramiek en schilderijen) en Margriet de Vries (schilderijen).

Opening: zaterdag 20 april 17.00 uur door Albert de Vries, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA (met speciale aandacht voor de provincie Zeeland).
Uitloop, informele afsluiting: zondag 5 mei 16.00 uur

videoverslag van de opening (samenstelling: Ron Sikking)

Vrijdag 19 april 20.00 uur

Ad van Riel gaat in gesprek met twee doorgewinterde leden van de Haagse Kunstkring: Paul Combrink en Bill Bogaarts. Hun werkwijze verschilt sterk van elkaar. Op deze avond gaan ze op zoek naar de wortels van het kunstenaarschap.

Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, om oude vrienden te ontmoeten en om geschillen te slechten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.

Toegang vrij

Zaterdag 27 april 16.30 uur

Zeeuwse en Haagse dichters dragen voor uit eigen werk. De drie Zeeuwse dichters zijn Jorien Brugmans, Tijs van Bragt en Hans Dingemanse; de drie Haagse dichters, leden van de Haagse Kunstkring, zijn Anne Borsboom, Mariet Lems en Gerrit Vennema.

Het geheel wordt opgeluisterd door een muzikaal intermezzo en in de pauze is er een hapje en drankje. In de galerie kunt u dan tevens de tentoonstelling bekijken van het werk van de leden van de Zeeuwse Kunstkring.

Toegang vrij

Zeeuwse dichters dragen voor (video, samenstelling: Ron Sikking)

Haagse dichters dragen voor (video, samenstelling: Ron Sikking)

Tijs van Bragt draagt voor (video, samenstelling: Ron Sikking)

Zaterdag 4 mei vanaf 19.30 uur

vanaf 19.30 uur: inloop
stipt 20.00 uur: 2 minuten stilte

VERLANGEN NAAR VRIJHEID
teksten over onderdrukking en vrijheid

muzikale omlijsting Noa Eyl (viool)

Noa Eyl foto: Judith Baars

*

Tatiana Radier met gedichten van o.a. Leo Vroman en Ida Gerhardt

*

Anita Poolman met een fragment uit Brieven van den Nutteloozen Toeschouwer

van Louis Couperus

*

Yvonne Keuls leest Avond 4 mei 1945 op de Laan van Meerdervoort

*

Pax Gritter, zang en gitaar


Toegang vrij, iedereen is welkom

8 mei t/m 2 juni

Schilderijen, tekeningen, grafiek, sieraden, beelden, objecten, keramiek en foto's van meer dan 80 leden van de Haagse Kunstkring

Opening: zaterdag 11 mei 17.00 uur. Met voordracht door dichters van de Haagse Kunstkring. De gedichten zijn geïnspireerd op de tentoongestelde kunstwerken.
Uitloop, informele afsluiting: zondag 2 juni 16.00 uur. Presentatie bundel van gedichten en afgebeelde kunstwerken.

          

Presentatie bundel van gedichten en afgebeelde kunstwerken.

8 mei t/m 2 juni

Presentatie met het literair werk van schrijfster Miep Diekmann (vitrine ingang)

met het literair werk van schrijfster Miep Diekmann

Donderdag 9 mei 's ochtends (hemelvaartsdag)

Traditionele hemelvaartsdagwandeling voor leden van de Haagse Kunstkring. Natuurwandeling in de Abtswoudse polder tussen Delft en Schipluiden onder leiding van Jack Kroes met aansluitend lunch op een biologische boerderij. Vertrek 11.30 precies. De tocht duurt één uur heen en één uur terug.

Onderweg genieten we van de natuur, de vogels, de hazen en van natuurgedichten voorgedragen door Piet van der Pas.

Wandelschoenen of laarzen aan, verrekijker mee! Paraplu's hopelijk niet.

Kosten 6 euro. Reserveren vóór 6 mei bij de Haagse Kunstkring (070 3647585).

Zondag 12 mei 15.30 uur

Op zondag 12 mei verleent de Haagse Kunstkring het erelidmaatschap aan Miep Diekmann. De beroemde kinderboekenschrijfster, wordt voor het voetlicht gehaald in een feestelijk programma waarin haar werk en persoonlijkheid centraal staan. Vrienden, schrijvers, acteurs en kunstenaars eren de 88-jarige schrijfster in de Haagse Kunstkring. Sprekers zijn de kinderboekenschrijver Dolf Verroen, kenner van de Antilliaanse literatuur Wim Rutgers en uitgeefster Liesbeth ten Houten. De acteur Rein Edzard leest uit haar werk.

Miep Diekmann heeft meer dan zeventig boeken op haar naam staan. Ongeveer een derde daarvan speelt in het Caraïbisch gebied waar zij als tiener enkele jaren woonde. In 1947 debuteert zij met Voltooid verleden tijd, een roman voor oudere meisjes. De belangrijkste thema's in haar jeugdboeken zijn de ontdekking van de eigen identiteit en de groei naar volwassenheid. Taboes als seks en discriminatie komen daarin onomwonden aan de orde. Vanaf eind jaren zeventig schrijft ze voor peuters en kleuters.

Diekmann was behalve schrijver, ook journalist, recensent, coach van beginnende auteurs, en vertaler.

Haar werk is in vele talen vertaald. Het werd meermaals bekroond. Zo ontving zij in 1970 de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en in 1978 de Gouden Griffel voor Wiele wiele stap

Zondag 12 mei 15.30 uur in de Haagse Kunstkring, iedereen is welkom

Zondag 26 mei 2013 15.00 uur

Demodokos' odi et amo

Interactief concertje van de classicus en klassiek gitarist Bart Berman. Een Latijns gedicht op Latino muziek, met uitleg en gitaarbegeleiding. Luister, snap, leer en zing.

Toegang leden vrij; CJP, Ooievaarspas, kinderen en studenten € 5,-; overigen € 10,-

Demodokos

Schrijfster Miep Diekmann werd op 12 mei gehuldigd in de Haagse Kunstkring. Van deze gedenkwaardige literaire middag is een samenvatting op film gemaakt door Ron Sikking. Te zien op Youtube

5 t/m 23 juni

Tentoonstelling met schilderijen en pastels van André Hoppzak.
Opening zondag 9 juni 16.00 uur
Uitloop, informele afsluiting, zondag 23 juni 16.00 uur

Met de titel AARDE-werken refereert exposant André Hoppzak aan de gelijktijdige zomertentoonstelling AARDE in het Gemeentemuseum van 8 juni t/m 15 september. Hoppzak is daarvoor geselecteerd. In deze solotentoonstelling in de Haagse Kunstkring laat hij schilderijen en pastels zien. Het is zowel bestaand als nieuw werk en de nadruk ligt op de minder geabstraheerde, de lyrisch-realistische kant van zijn werk. Zie ook www.hoppzak-art.com.

Tijdens de opening speelt The Ira Hoppzak Band.

5 t/m 23 juni

AARDE-werken: André Hoppzak, schilderijen en pastels (galerie en Hoge zaal)

5 t/m 23 juni

Vitrine van vertoon 6: poëzieanimatie te midden van poëziegerelateerde teksten en schetsen door Jet Crielaard (vitrine ingang)

5 t/m 16 juni 2013

Zomeruitverkoop bij de Haagse Kunstkring

Dinsdag 11 juni 20.00 uur

Onder de (een eeuw) oude linden van ZorgvlietEen powerpointpresentatie van ruim 160 dia's over de bouw en de voorbereidingen daartoe van het Vredespaleis in Den Haag. Deze presentatie is samengesteld door Nico Groot naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in 2013.

In de presentatie wordt aandacht besteed aan de Eerste Vredesconferentie in Den Haag in 1899, waar de oorsprong lag van het Permanent Hof van Arbitrage. Belangrijke personen passeren de revue zoals tsaar Nicolaas II, de journalist William Stead, Andrew White, barones Bertha von Suttner, Tobias Asser, Paul Horrix, Chr. Eykman en vele anderen. Een grote rol speelt natuurlijk Andrew Carnegie met zijn ontembare energie en onwankelbaar zelfvertrouwen.

Achtereenvolgens komen de planvorming tot de bouw van een vredestempel aan de orde, de keuze van de locatie en de prijsvraag voor het bouwwerk waar ook o.a. architect H.P.Berlage aan mee deed. Uitgebreid wordt de selectie van de winnaar van die prijsvraag, architect Louis Cordonnier, behandeld. Aansluitend zien we afbeeldingen vanaf de eerste steenlegging tot en met de openingsplechtigheid van het Vredespaleis op 28 augustus 1913.

Er worden talrijke historische afbeeldingen vertoond van de stoomtramlijn naast het Vredespaleis (station Anna Paulownastraat), de voor de bouw afgebroken villa's Rustenburg en Buitenrust en enkele afbeeldingen van het oorlogsgeweld rondom het paleis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toegang gratis (uitsluitend voor leden van de Haagse Kunstkring), aansluitend aan de aanschuiftafel van 11 juni die om 17.30 uur begint.

Vrijdag 14 juni 2013 20.00 uur

Marij van Gorkom (MVG) - basklarinet en elektronica

Klanken vullen de ruimte, eigen wegen banend, soms botsend met andere klanken, soms harmonisch, synergie creërend, maar steeds vluchtig. De bron? De componisten, elk met hun eigen klankwereld, onzichtbaar, maar te horen in de vertolking van MVG. De composities zijn verhalen, portretten, schetsen, weefsels van klankgolven. MVG nodigt je uit om haar te vergezellen in haar muzikale wereld en prikkelt de nieuwsgierigen om mee te zoeken naar schoonheid, ontwikkeling en innovatie.

MVG keert terug naar de Haagse Kunstkring voor de presentatie van haar nieuwe programma SS:UKs. 8 Nederlandse en Britse componisten ontdekken en verkennen de wereld van basklarinet en elektronica. Maar liefst 6 nieuwe werken gaan hier in première!

Muziek van: Jorrit Tamminga, David Prior, Michiel Mensingh, Kasia Glowicka, Manuella Blackburn, Yota Morimoto, Haruka Hirayama, Patrick Nunn

toegang: gratis

Klik hier voor meer informatie

Klik hier voor een voorproefje van het concert

26 juni t/m 14 juli

Tentoonstelling met werk van Gidon Schults, collages; Hans Schults, gemengde technieken; Maus Slangen, kartonassemblages op doek of paneel, en maskers ; Leo Jinssen, kleine olieverfschilderijen op paneel en video

Opening zaterdag 29 juni 17.00 uur
Uitloop, informele afsluiting, zondag 14 juli 16.00 uur

 

  

26 juni t/m 14 juli

'Stilleven'
klein fotowerk van Mar de Hoog (vitrine ingang)

Mar de Hoog

Zondag 14 juli 10.30 – 16.00 uur

Couperus' beste historische roman in een marathonlezing met Trins Snijders, Piet van der Pas, Mieke Lelyveld, Rein Edzard en Annelies van der Bie. En het Couperuslied door Peter Lunow.

De berg van licht

"Goden, wat is hij mooi! Hij is zoo mooi en zoo lief om aan te zien, als alleen een god kan zijn, een halfgod minstens, als nooit nog was een mensch! Wel omhult hem zijn mantel, ijverzuchtige klok, die hem half maar toont, en hij is zoó mooi, dat de Menigte hem gaarne naakt zoû zien, zonder die pracht, van mitra en mantel en schulpjuweel".

Het verbijsterende verhaal van de opkomst en ondergang van de zonnepriester Helegabalus, die van 218 tot 222 als keizer Antoninus over het in verval rakende Romeinse rijk heerste. We lezen een selectie uit dit omvangrijke boek. Door verbindende teksten krijgt u het toch het hele verhaal te horen.

Presentatie: Ellen Fernhout

Programma

10.30 uur – ontvangst met koffie in de galerie

11.00 uur – Couperuslied door Peter Lunow

11.30uur – eerste lezing De berg van licht

13.00 uur – lunch

13.30 uur – tweede lezing De berg van licht

14.45 uur – pauze

15.00 uur – derde lezing De berg van licht


Entree inclusief lunch: leden € 7,50, niet-leden € 15,00

Entree ochtend- of middagprogramma zonder lunch: leden gratis, niet-leden € 5,-

Reserveren vóór vrijdag 12 juli 16.00 uur: t (070) 364 75 85  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Videoverslag: klik hier.

17 juli t/m 4 augustus

Zaterdag 20 juli 17.00 uur opening / zondag 4 augustus 16.00 uur uitloop

Van 17 juli t/m 4 augustus exposeren kunstenaars (niet-leden) als gast samen met leden van de Haagse Kunstkring. Wie het woord 'zomergasten' hoort denkt onmiddellijk aan een bekend televisieprogramma. Maar mensen met kennis van de vogelwereld weten dat het woord vanouds betrekking heeft op vogels die in de zomer in onze contreien verblijven. En in de toeristenindustrie kent men het woord voor de gasten die in de zomerperiode logeren in de hotels en pensions.

Het woord spreekt dus voor zich: gasten die in de zomerperiode aanwezig zijn en voor de afdeling Beeldende Kunst betekent dit dat in de zomerperiode kunstenaars worden uitgenodigd om samen met leden van de afdeling te exposeren.

De opzet is te vergelijken met de tentoonstelling 'Op uitnodiging' die in 2011 heeft plaatsgevonden. Dat werd een verrassende tentoonstelling en hopelijk werkt de formule ook nu weer zo.

De exposanten zijn (degene die uitnodigt/gastexposant):
Tineke Jacobs / Aart Korsuize
Ad van Riel / Daniela Belinga Agossa
Gerrie Brust Bijmolt / Inge Reisberman
Marian Zult / Brech van der Marel
Paul de Jong / Jook de Jong
Tineke Vulto / Marleen Schlatmann
Mar de Hoog / Betty Simonides
Glenn Priester / Martin Wink
Marijke Verschoor / Ragna van Ast
Adelbert Foppe / Petra van Harte
Diederik Gerlach / Angelika Hasse
Hélène Penninga / Froukje Diekstra
Miranda Pronk / Jeffrey Baanvinger
Klaas Sans/ Anton Corbijn

   GetAttachment 1 van Daniela Belinga Agossa
'Heaven' van Anton Corbijn   'Bloom Powerhouse Blossom' van Daniela Belinga Agossa

  
Klaas Sans                           'Apenkracht' van Brech van der Marel

  

  'Reflected image: selfportrait      'Nataraj' van Gerrie Brust Bijmolt
1974, location Meijendel'
van Adelbert Foppe

  

still uit 'Bloom I' van              'Komkommertijd', drieluik van Tineke Vulto
Inge Reisberman

17 juli t/m 4 augustus

Installatie "30 collages, gebaseerd op het toneelstuk De Rechtvaardigen van Albert Camus: over terrorisme, dogmatisme en het menselijk falen" van beeldend kunstenaar Gerrie Brust Bijmolt (vitrine ingang)

Toelichting

De installatie met dertig abstracte collages op A4-formaat is gemaakt van verpakkingsmateriaal van theezakjes. Bij De Spar op het Canarische eiland La Palma zijn vijf smaken te koop. Dat levert zakjes op in de kleuren rood, paars, oranje, blauw en groen. Met algebra op middelbareschoolniveau kun je uitrekenen hoeveel variaties je daarmee kunt maken. Dat wordt ondoenlijk als je weet dat een papieren zakje te verknippen is in zeer diverse strookjes: effen, met kleine letters, met grote letters, met (een deel van) een afbeelding van een theekopje al of niet met zo'n walmpje erboven. Des te meer noodzaak om heel methodisch een collage voor te bereiden, strak gedisciplineerd te werken, de concentratie zo hoog mogelijk te houden.

In de weken dat de collages ontstonden, herlas ik het verzameld werk van de Franse filosoof en schrijver Albert Camus ( Nobelprijswinnaar 1957). Zijn toneelstuk 'Les Justes/ De Rechtvaardigen' uit 1949 zorgde voor een merkwaardige sensatie. Ik zag een parallel met mijn eigen , actuele werk aan de serie collages. Een kleine groep anarchisten beraamt in 1905 een aanslag op de tirannieke gouverneur van Moskou. Zij bereiden zich heel goed voor. Over de rechtvaardiging van deze terroristische daad discussiëren zij uitputtend. Maar niet voorzien: de groothertog heeft op het moment van de voorgenomen actie twee kinderen bij zich. Wat te doen? De bom wordt immers gegooid "in het belang van de toekomst van miljoenen Russische kinderen". Iedere keuze leidt tot falen.

In beide werken wordt een gedetailleerd plan gemaakt, zo nauwkeurig mogelijk uitgedacht en vervolgens met ijzeren consequentie – zeg maar rigide –uitgevoerd. Geen afwijkingen, geen uitzonderingen, geen invallen, geen creatieve oplossingen. En dat leidt – ongewild – tot falen, menselijk falen. Zie de " rafelranden" bij de collages. Zij kunnen symbool staan voor de mislukking de weerbarstige werkelijkheid te persen in een dogmatisch model. De parallel met de hedendaagse wijze van oorlog voeren: de zelfmoordaanslag, de auto- en de bermbom, de drone, het ligt allemaal zo voor de hand, dat een nadere uitwerking overbodig is.

Gerrie Brust Bijmolt

P.S. Mijn man, die van de vroege ochtend tot de late avond getuige was van het ontstaansproces van de collages, blijft ook na lezing van deze toelichting de dertig collages zien als ontwerpen voor gordijnstof. Ook goed: " just an other cup of tea."

 

7 t/m 25 augustus

Werk van eindexamenstudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag 2013

Opening zaterdag 10 augustus 17.00 uur

   

Sara Koning, 'Horror vacui'     Vera Herr                                   Romy Treebusch

   
Ella Gazibara                            Aurélie de Schiffart                   Mary Ponomareva

   
Mireille Vrinten, architect      David Vroom                             Gural Konuralp

   
Jitske Wedman                         Waalko Dingemans                  Wouter Willebrands

 

Lisandro Suriel                          Carolien Stevens

7 t/m 25 augustus

Ad van Riel. Een verzameling van groene schilderijen (vitrine ingang)

Ad van Riel 2013
'Juvenile'

 

Donderdag 22 augustus was de Haagse Kunstkring op excursie in Brussel. We bezochten het Horta Museum, een juweeltje van Jugendstil bouwkunst. Een ander reisdoel was een tentoonstelling in Bozar met het werk van de Italiaanse kunstenaar Morandi, grootmeester van de moderne kunst. Na afloop gedronken en gegeten in een café dat door kunstenaars werd en wordt gefrequenteerd. Magritte, Vinkenoog en Mulisch kwamen er graag. Een in alle opzichten geslaagde dag!

28 augustus t/m 15 september

Tussen kunst & kitsch in (de vitrine) van de HKK? Nee, je krijgt alleen wat cartoons te zien. Beeldend kunstenaar Vic Boissevain tekent ze als compensatie voor zijn serieuze schilderijen. "Even relativeren, wat frisse lucht, humor, een knipoog", zoals Vic zelf zegt. Dat doet hij ongestoord en met scherpe pen onder het pseudoniem VUURAAP ©.

Een verwoed liefhebber van humoristische tekeningen noemde cartoons als deze een drietrapsraket: "een lijnenspel en tekst met inhoudelijk iets om over na te denken totdat het in uw brein ontploft". Bovendien garandeert het een glimlach of een schaterlach, misschien een zuur gezicht of een punthoofd, maar dat ligt dan niet aan Vuuraap.

In de vitrine in de entreehal is van 28 augustus t/m 15 september een kleine selectie ruwe versies, ongekunsteld en direct, te zien, die ook als boekwerkje zal verschijnen.

28 augustus t/m 15 september

Werk van de architect Rainer Bullhorst en zijn studenten

Opening zaterdag 31 augustus 17.00 uur door Herman Tjeenk Willink (tekst toespraak)

Uitloop zondag 15 september 16.00 uur

   

Landhuis Wassenaar           Tuinpaviljoen Marlot             Villa Zevenhuizen
(ontwerp)                              (ontwerp)                              (oplevering 2013)

Dinsdag 10 september 20.00 uur

Verhalen en beelden over haar ontmoeting met een andere cultuur, over samenwerking in ontwikkeling en over Here Bugu.

Op 13 september kwam de leesclub van de Haagse Kunstkring bij elkaar om met Miep Diekmann te praten over haar boek 'De dagen van olim'. De schrijfster beantwoordde vele vragen van de belangstellende lezers en het werd een leerzame en gezellige middag.

  Leesclub in gezelschap van Miep Diekmann 2

Dinsdag 17 september 19.30 uur

Prozaschrijvers bespreken elkaars werk.
Deelname voor leden gratis; overigen € 5,-

18 september t/m 6 oktober

Tentoonstelling 'Weerspiegeld' met werk van leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders 

Opening zaterdag 21 september 17.00 uur

Uitloop zondag 6 oktober 16.00 uur

a Ben Rikken a Katinka Krijgsman a Ellen van Toor

a Ageeth van den Oever a Annet Hiltermann a Ingrid Dingjan

a Jaap Ploos van Amstel a Leendert van der Pool a Leentje Linders

a Ludo van Well a Pauline Bakker a Paul Overhaus

a Piet Lont  a Willem Vaarzon Morel a Winnifred Bastian

a Frans Buissink a Rein de Vries