30 augustus t/m 24 september

Overzichtstentoonstelling: schilderijen van Edwin Engels (1932-2015)  (Lange Zaal, Bovenzaal en vitrine)

k Edwin Engels 1

Opening: zaterdag 2 september 16.00 uur door Jaco Klüth
'De kunstenaar vertelt': zondag 10 september 16.00 uur
Uitloop: zondag 24 september 16.00 uur

Ver weg van de rumoerige kunstwereld werkte de Rotterdamse kunstenaar Edwin Engels (1932-2015) in stilte vele jaren aan zijn schilderijen. De belangrijkste thema's in zijn werk zijn het mystieke licht in de mens, zijn Javaanse/Nederlandse afkomst en het kosmische.

Om zich deze thema's eigen te kunnen maken onderzocht hij de oosterse mystiek, de schilderkunst van de oude meesters en de vooruitstrevende, modernistische stromingen van de 20ste eeuw. Na zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunsten te Arnhem vertrok Edwin Engels halverwege de jaren vijftig naar Rotterdam. Hij leerde daar o.a. Louis van Roode kennen en hij hielp als beeldend kunstenaar mee met de wederopbouw van de verwoeste stad. Al op jeugdige leeftijd illustreerde hij de Rubaiyat, een middeleeuws Perzisch dichtwerk van de wijsgeer Omar Khayyam. Na een periode als illustrator/ontwerper bij onder andere de uitgeverij Nijgh & Van Ditmar kon Edwin Engels zich in de jaren zestig volledig storten op de schilderkunst.

De diversiteit van de verschillende werken in deze overzichtstentoonstelling toont het spel van een kunstenaar die alle mogelijkheden van de schilderkunst tot het uiterste wilde verkennen. Spiritualiteit, religie en filosofie verdiepten dit proces. Intellect en meesterschap speelden voor Edwin Engels een cruciale rol, maar er komt een moment dat je alles moet durven loslaten en dan pas gebeurt er iets waardoor een schilderij ineens in goud verandert. Edwin Engels werkte aan sommige schilderijen vele jaren voordat ze eindelijk dat punt bereikten. Het transformeren van verf in goud is een metafoor van een kunstenaar die de toeschouwer de betekenis laat voelen van licht en menselijke warmte.

Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door de Erven Edwin Engels.