Zondag 12 oktober 15.00 uur

1e van een serie themamiddagen over de Eerste Wereldoorlog.

Concert met werken van componisten die een directe verbinding hadden met de Eerste Wereldoorlog, en hedendaagse poëzie, geïnspireerd door die oorlog, op muziek gezet door moderne componisten.

Kamermuziek van Rachmaninov, Debussy, Ravel en Saint-Saëns, uitgevoerd door Justyna Briefjes, viool; Simon Marlow, piano; Irene Wiekhart en Ben Hurrelbrinck, piano. Met o.a. 'Le Tombeau de Couperin' van Maurice Ravel, een vioolsonate van Claude Debussy en liederen van Charles Ives, waaronder 'In Flanders Fields'.

Met Theo Monkhorst, poëzie; Kerry Woodward, voordracht; Anne Woodward, inleidingen.

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas, studenten conservatorium € 5,-; overigen € 10,-.

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Ter nagedachtenis aan het uitbreken van die Groote Oorlog en de ellende die daarmee gepaard ging, organiseert de Haagse Kunstkring drie presentaties, samengevat onder de titel 'De betovering van het kwaad'. Het 'kwaad' dat ertoe kan leiden dat een dergelijke oorlog werkelijkheid wordt en het 'kwaad' dat er het gevolg van kan zijn. Deze kwestie zal worden beschouwd vanuit een filosofisch en artistiek perspectief. Welke filosofische ideeën waren aanwezig, welke kunstuitingen, welke idealen en welke dromen? Het is belangrijk om te zien hoe de filosofische ideeën en de kunstpercepties uit een bepaald tijdperk een directe invloed hadden op de politieke en sociale gebeurtenissen. En het is belangrijk om de mensen hier en nu gevoelsmatig in contact te brengen met wat er in de mensen voor, tijdens en na zo'n verschrikkelijke oorlog omging.

De eerste presentatie op zondag 12 oktober is een concert met werken van componisten die een directe verbinding hadden met de Eerste Wereldoorlog, alsmede hedendaagse poëzie, geïnspireerd door die oorlog, op muziek gezet door moderne componisten. Het concert wordt gegeven door de mezzosopraan Janneke Schaarman, de violiste Justyna Briefjes en de pianist Simon Marlow. Uitgevoerd wordt o.a. 'Le Tombeau de Couperin' van Maurice Ravel, een vioolsonate van Claude Debussy en liederen van Charles Ives, waaronder 'In Flanders Fields'.

De tweede presentatie is ook in de Haagse Kunstkring, op zondag 19 oktober. Dit is een programma van oorlogspoëzie en -liederen van o.a. Apollinaire en Charles Ives én met speciaal voor deze gelegenheid geschreven poëzie met muziek (Theo Monkhorst, Sydney Sitters en Anne Borsboom). Met o.a. Debora van Straaten, mezzosopraan, en Sinan Vural, bariton.

Het afsluitende programmaonderdeel vindt op zondag 26 oktober plaats in de Louis XV-zaal van Pulchri Studio. Dan kun je luisteren naar een aangrijpende monoloog, geschreven door Theo Monkhorst. Een soldaat komt thuis van het front en spreekt met zichzelf over het gemis aan focus en kameraadschap in een wereld waar iedereen op zichzelf is aangewezen. Met acteur Joop Keesmaat en muzikale interludia van Kerry Woodward.

De eerste twee presentaties zullen plaatsvinden in de Haagse Kunstkring; de derde in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag.

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP, Ooievaarspas, studenten conservatorium 5,-; overigen € 10,-