Zaterdag 27 september 20.15 uur

1e concert in de serie Jong Vocaal - Nederlandse vrouwen: liederen van Cornélie van Oosterzee (1863-1943).

Programma: o.a. Liederencycli op. 12, op. 19, op. 21 en op. 22 op Duitse teksten, enkele Nederlandstalige liederen en voor pianosolo 'Drie Fantasiestukjes' en 'Fêtes costumée' op. 15.. De uitvoerenden zijn Carina Vinke, alt; Jorne van Bergeijk, bariton; en Rixt van der Kooij, piano.

Concert Cornelie van Oosterzee

Toegang €15,00 / Abonnement voor 2 concerten €27,50 / Abonnement op 3 concerten €35,00. Ooievaarspas, studenten en CJP 50 % korting. Leden van de Haagse Kunstkring € 5,00.

Cornélie van Oosterzee (1863-1943) werd geboren in Batavia en stierf in Berlijn. Op 5-jarige leeftijd kwam ze naar Den Haag. Als 16-jarige kreeg ze pianoles van Carel Wirtz en Willen Nicolaï aan de Koninklijke Muziekschool in Den Haag. Clara Schumann raadde haar een carrière als concertpianiste af omdat ze al begin 20 was. Ze studeerde in Stuttgart bij Samuel de Lange jr. en Robert Radecke. In Berlijn werd ze in 1892 toegelaten tot de orkestratieklas van Heinrich Urban, omdat ze "niet schreef als een vrouw", wat als compliment bedoeld was. Cornélie van Oosterzee schreef in een laat-romantisch idioom verwant aan Wagner en Strauss. Ze schreef liederen, kamermuziekwerken en koor- en orkestwerken. Haar muziek werd aanvankelijk uitgevoerd in Duitsland zowel als Nederland, maar is in de vergetelheid geraakt. Ze bleef ongehuwd en werkte als muziekcriticus voor het Algemeen Handelsblad in Berlijn. Veel van haar composities zijn verloren gegaan. Frits Noske en Breitkopf &Härtel gaven haar werk uit. De bladmuziek komt uit de Openbare bibliotheek en uit de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium, beide in Den Haag.