22 oktober t/m 9 november

Werk van schilders van de Hollandse Aquarellistenkring, aangevuld met beelden van Auke de Vries en Henk Visch

Opening: zaterdag 25 oktober 16.00 uur
Uitloop: zondag 9 november 17.00 uur

a Ineke van Haalen  a Gijs Assmann  a Bram Stoof

Ineke van Haalen                 Gijs Assman                         Bram Stoof

Een tentoonstelling van de Hollandse Aquarellistenkring (opgericht mei 1945 te Haarlem, in het atelier van Kees Verweij) is een feest van licht en kleur, een parade van zeer diverse manieren om het leven te vieren en te bezingen. Er is blijspel, maar ook drama, intimiteit, maar ook weids uitzicht, traditie, maar ook experiment, lyriek, maar ook epiek, realisme, maar ook abstractie, huiselijkheid, maar ook science fiction. Zó veel stijlen, zó veel opvattingen, zó veel werkwijzen, wordt dat geen ratjetoe, gaat het de bezoeker van een salon van de Hollandse Aquarellistenkring (56 leden) niet duizelen als zij of hij daarmee geconfronteerd wordt?

Het verbindende element, de naam van de Kring zegt het al, is de techniek. Water, waterverf, een penseel, papier, daarmee moet het, (in één keer, want corrigeren of overschilderen is er niet bij) gedaan worden. Virtuositeit is het doel niet, ook de meest ervaren en beproefde aquarellist staat zo nu en dan verbaasd naar de uitkomst te kijken. En soms ook beteuterd, want wat, toen het nog nat was er heerlijk uitzag, kan, als de verf opgedroogd is, behoorlijk tegenvallen. Op allerlei, soms onnavolgbaar geheimzinnige manieren kunnen pigment en bindmiddel van de verf op het papier neerslaan en betoverende structuren opleveren. Daarmee wil niet gezegd zijn dat het getoonde werk onnavolgbaar is, niet te begrijpen voor de leek. Integendeel: als er één schildertechniek is waarbij de beschouwer kan navoelen en meebeleven hoe het werk gemaakt is, is het de aquarel. Dat geldt zelfs voor de op het eerste gezicht vrijwel abstracte waterverven van J.W. Turner.

De Hollandse Aquarellistenkring exposeert graag in de mooie zalen van de Haagse Kunstkring. Het daglicht, onontbeerlijk voor het genieten van een aquarel is er ruimschoots voorhanden. Omdat uit de aard der zaak aquarellen meestal tweedimensionaal zijn, nodigt de Hollandse Aquarellistenkring, als de gelegenheid zich voordoet een of meer beeldhouwers uit om de bezoekers nóg meer kijkplezier te verschaffen. Dit keer zijn de gasten niemand minder dan Auke de Vries en Henk Visch.