11 t/m 29 juni

Tentoonstelling met schilderijen van Marijke Verschoor, Ragna van Ast en Sam Bouthoorn (galerie)

Opening zaterdag 14 juni 15.00 uur
Uitloop, informele afsluiting: zondag 29 juni 16.00 uur

a Marijke Verschoor  a Ragna van Ast  a Sam Bouthoorn

Marijke Verschoor                  Ragna van Ast                       Sam Bouthoorn

De tentoonstelling kreeg deze titel omdat kleur voor alle drie de exposanten een belangrijk expressiemiddel is. Zij schilderen alle drie op het platte vlak van figuratief tot abstract met olieverf, gouache en pastel. Marijke Verschoor laat werk op papier zien, gebaseerd op geuren. Sam Bouthoorns wereld is er een van gecompliceerde verhalen, waar hij op een intelligente wijze toch een ordening in brengt. Ragna van Ast roept met haar vormen en kleuren onverwacht vele dimensies op. Ze laat je vrij in de interpretatie van het gegeven, maar de kleurcombinaties zijn dwingend en sterk.

Marijke Verschoor: Geuren en kleuren

Marijke Verschoor kiest hier voor de combinatie geuren en kleuren. Geuren, met de werelden die zij oproepen, fascineren haar als een mogelijkheid om de niet redelijke associaties die geuren kunnen oproepen in schilderijen om te zetten. Zoals de schilder het idee voor een schilderij moet concretiseren in verf, is hier door de geur al wat werk gedaan. Marijke Verschoor koos verschillende bestaande parfums, bekende en onbekende. Maar ook geuren zoals verse gember, pepermunt, gerookte vis en koeienmest. Deze geuren kun je ruiken, ze zitten in potjes naast de schilderijen. De associaties met beelden en kleuren dienen zich aan en hoeven niet figuratief te zijn. De kunstenares werkte ze uit op papier in verschillende technieken, zoals pastel, aquarel, monotype en houtsnede, maar meestal in een mix daarvan. Ervaar zelf hoe subjectief de beoordeling van geuren is. Waar je zelf de kleur blauw ziet bij een geur, ziet de kunstenares misschien roze. Probeer het!


Ragna van Ast:
Azuurblauwe hoogten / Jade juwelen

De kleuren azuurblauw en jade worden geassocieerd met positieve energie. In de oude Chinese cultuur en in veel andere culturen is jade als steen vaak in gebruik bij genezingen. Ook in onze cultuur wordt jade verbonden met genezing. Waarom is dit zo, vroeg de schilderes zich af. En zij begon met deze kleuren te experimenteren in haar schilderijen. Ze wilde onderzoeken welk gevoelseffect de kleuren azuurblauw en jade oproepen. Het resultaat daarvan, kleine abstracte schilderwerken uitgevoerd in olieverf en op papier, zijn in deze expositie te zien.


Sam Bouthoorn:
Nieuwe schilderijen

Zijn gouaches op papier hebben ieder een duidelijk gegeven. Dat verbeeldt hij steeds anders, vooral door kleur, maar ook door diepte aan te brengen met kleur en lijnperspectief en het gebruik van patronen en lijnen. "De ontdekking van de kleur in het donker", zoals de titel al zegt, gaat over transformatie van donker naar licht. "Poes in verheven positie": iemand tilt een poes op en valt daar vervolgens mee samen. De complexiteit van het gegeven voor de "spinvrouw " schilderde hij met in het achterhoofd een klassiek schilderij van een weelderig gekleed persoon. Het werd een vrouw met spinnenpoten in een web. Sam Bouthoorn gaat de strijd aan met zijn onderwerpen die vaak geenszins eenvoudig zijn. In deze schilderijen komt hij als winnaar uit die strijd, tot ons genoegen.