Zondag 19 januari 15.30 uur

2e concert in de Haagse Luitserie

'Lutes of Fire' door het luitduo Michiel Niessen en David van Ooijen

  Michiel Niessen k   David van Ooijen k

   Michiel Niessen                     David van Ooijen                 

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 5,-; overigen € 10,-.

De kern van het programma is de muziek van de Italiaanse luitist Giovanni Antonio Terzi, die leefde rond 1600. Zijn duetten zijn één en al spetterende virtuositeit. Terzi gebruikte een uitbundige versieringstechniek die de grenzen van het instrument én van de spelers opzocht. Een kleine eeuw eerder al liet de Italiaan Joan Ambrosio Dalza zijn virtuositeit de vrije loop in zijn luitduetten, en ook in Frankrijk werd er virtuoos gespeeld op twee luiten, getuige de duetten van Jean Baptiste Besard.

Variaties op instrumentale muziek die vocale muziek imiteert zijn niet alleen bij Terzi te vinden, maar ook bij Johann Sebastian Bach, bijvoorbeeld in zijn Goldbergvariaties. Nog dichter bij deze tijd is er de muziek van Toyohiko Satoh, een hedendaagse luitist en voormalig docent aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, die voor twee luiten componeerde. En wat te denken van Django Reinhardt als ultieme uiting van virtuoze snaren en onstuitbare improvisatie? Tijdens het concert zullen de spelers op de verbanden en contrasten tussen al deze stukken ingaan.

David van Ooijen en Michiel Niessen hebben de complete werken voor twee luiten van Giovanni Antonio Terzi op cd opgenomen (Un' altra canzone). Deze cd werd wereldwijd met uitermate lovende recensies ontvangen. Zo schreef het Engelse blad Early Music Magazine over lutes of fire en electrifying stuff. Door deze muziek in een breder kader van virtuositeit, versieringsdrift en improvisatie te plaatsen wordt een nieuwe kijk gegeven op dit aanstekelijke repertoire. David en Michiel brengen elk drie luiten mee voor dit concert.