18 december 2013  t/m 5 januari 2014

Een bonte verzameling van kleurrijke schilderijtjes en beschilderde objectjes van hout van Matilde Zijp (vitrine ingang)

Matilde Zijp

 Matilde Zijp woonde en werkte in 2010 een half jaar in Schotland, waar ze veel heeft rondgereisd. Het Schotse landschap is een rijke inspiratiebron voor haar beeldende werk. Het landschap is indrukwekkend, ruig met een enorme variatie. Het uitzicht vanuit haar huis in Edinburgh werd gedomineerd door de vulkaan Arthur's Seat die midden in de stad ligt. Een stevige helling die zij dagelijks met de fiets nam op weg naar haar atelier. Deze berg is kleurrijk weergegeven op een klein doekje.

De scheepjes en scheepsvormen heeft zij gemaakt bij een tentoonstelling van haar scheepstekeningen eerder dit jaar. Als bemanningslid zeilde zij een aantal keren mee op een tweemaster, een oude haringlogger, weer helemaal onder zeil.

Matilde Zijp studeerde schilderen, tekenen en grafiek aan de Academie Minerva in Groningen. Haar werk – op uiteenlopende formaten – valt vooral op door rijk kleurgebruik en een krachtige toets. Rust, chaos en eenzaamheid zijn aanwezig in haar werk. Krachtige lijnen in combinatie met grote, soms sobere kleurvlakken geven haar werk dynamiek en diepte. Compositie en perspectief zorgen voor een evenwicht tussen chaos en rust. Ze werkt met gemengde technieken op papier en olieverf op doek. De toets is herkenbaar en persoonlijk.