Zaterdag 14 december 20.15 uur

Werk van Ture Rangström (1884-1947), uitgevoerd door Carina Vinke, alt, Jan Willem Schaafsma, tenor, en Rixt van der Kooij, piano.
Programma: 'Hafvets Sommar' (1916) een cyclus van 10 liederen, 'Notturno' een cyclus van 3 liederen en Fyra Melodier op tekst van Ernst Josephson.

Ture Rangström

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,-; overigen € 14,-

De Zweedse componist Ture Rangström (1884-1947) hield van het grote gebaar. Hij componeerde symfonieën en symfonische gedichten. Het grote gebaar zette hij door in de lange melodische lijnen van zijn liederen. Rangström studeerde compositie in Berlijn bij Hans Pfitzer en zang bij Julius Hey. Beiden waren overtuigde aanhangers van de Neu Deutsche Schule, geïnitieerd door Liszt en Wagner.

Rangström componeerde rond de 250 liederen. Hoewel Rangström door Duitse meesters was opgeleid, verwerkte hij elementen van de Zweedse volksmuziek in zijn liederen.

JongVocaal is een initiatief van de pianiste Rixt van der Kooij. Jonge zangers die recentelijk zijn afgestudeerd of nog een tweedefaseopleiding volgen, verzorgen samen een recital en doen podiumervaring op. In een enkel geval wordt een ervaren zanger gevraagd zijn ervaring te delen of een recital alleen te zingen.

In dit concert is de aandacht gericht op de Zweedse componist Ture Rangström (1884-1947). Hij hield van het grote gebaar. Hij componeerde symfonieën en symfonische gedichten. Het grote gebaar zette hij door in de lange melodische lijnen van zijn liederen. Rangström studeerde compositie in Berlijn bij Hans Pfitzer en zang bij Julius Hey. Beiden waren overtuigde aanhangers van de Neu Deutsche Schule, geïnitieerd door Liszt en Wagner.

Rangström componeerde rond de 250 liederen. Hoewel Rangström door Duitse meesters was opgeleid, verwerkte hij elementen van de Zweedse volksmuziek in zijn liederen.

In de serie Jong Vocaal – een initiatief van pianiste Rixt van der Kooij - presenteert de Haagse Kunstkring de cyclus “Hafvets Sommar” en de cyclus “Notturno”en een aantal losse liederen.