Zaterdag 2 november 20.15 uur

2e concert in een serie van 3 met Zweedse vocale muziek: werk van Wilhelm Stenhammar (1871-1927), uitgevoerd door Karolina Hartman, mezzosopraan, Daniël Hermán Mostert, bariton, en Rixt van der Kooij, piano.

Programma: Fem visor till text av Johan Ludvig Runeberg op. 8 (1895/86), Fem sånger av Bo Bergman op. 20 (1903/04),Visor og Stamningar op. 26 (1908/09) en Efterskörd.

Wilhelm Stenhammar

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,-; overigen € 14,-
Abonnement 2 concerten resp. € 12,50 en € 25,-
Abonnement 3 concerten resp. € 17,50 en € 35,-


Berlijn, Berlijn .... daar gebeurde het.

Daar floreerden aan het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e het theater en de muziek. Zweedse musici trokken er heen om het vak te leren. De componist Wilhelm Stenhammer ( 1871-1927) verliet zijn streng religieuze familie en begon een pianostudie in Berlijn. Zijn belangstelling lag zowel bij het grote orkestwerk als bij de kamermuziek. In 1892 debuteerde hij als pianist in het Tweede Pianoconcert van Brahms. Stenhammer trad op als dirigent van de opera in Stockholm en werd directeur van de opera van Gothenborg. Hij hield van het grote en het kleine, van de opera en het lied. Hij componeerde verschillende reeksen liederen waaronder "Fem sånger" op tekst van de bekende Zweedse dichter en schrijver Bo Bergman en "Fem visor till" op tekst van Johan Ludvig Runeberg.

Deze liederen en nog verschillende andere van Stenhammar zullen de zangers van JongVocaal uitvoeren op het tweede concert van de Zweedse Serie in de Haagse Kunstkring. De fraaie melodieën en de soepele begeleiding ademen de sfeer van het Romantische Duitse lied.

JongVocaal is een initiatief van de pianiste Rixt van der Kooij. Jonge zangers die recentelijk zijn afgestudeerd of nog een tweedefaseopleiding volgen, verzorgen samen een recital en doen podiumervaring op. In een enkel geval wordt een ervaren zanger gevraagd zijn ervaring te delen of een recital alleen te zingen.