Zaterdag 21 september 20.15 uur

1e concert in een serie van 3 met Zweedse vocale muziek: werk van Emile Sjögren (1853-1918), uitgevoerd door Helena van Heel, mezzosopraan, Rudmer de Vries, tenor, en Rixt van der Kooij, piano.

Programma: Tanhäuser-Sange op. 3 (1880) zeven liederen op Deense tekst van Holger Drachmann, op. 13 (1884) vier liederen op Deense tekst van E. von der Recke, Fröding-sånger op. 34 (1902) vijf liederen op Zweedse tekst van Gustav Fröding, Kärleks-Sånger op. 50 (1909) drie liederen op tekst van Jane Gernandt-Claine en Tre dikter av Ernst Josephson op. 53 (1911)

Emil Sjögren

Dat Duitsland in de 19e eeuw het hart vormde van de liedkunst, begrepen componisten uit de naburige landen goed. Zo ook de Zweden. Emile Sjögren, Wilhelm Stenhammer en Ture Rangström, Zweedse componisten uit het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw, trokken allen voor hun studie naar Berlijn. Sjögren studeerde in Berlijn compositie, Stenhammer studeerde daar piano en Rangström studeerde zang en piano in de Duitse hoofdstad. En alle drie kwamen zij als componist onder invloed van de Duitse liedkunst. Ze schreven veel liederen op teksten van hun eigen Zweedse dichters.

Voor pianiste Rixt van der Kooij is dat reden genoeg om haar serie JongVocaal bij de Haagse Kunstkring dit jaar te wijden aan de Zweedse liedkunst, vertegenwoordigd door Sjögren, Stenhammar en Rangström. De drie componisten streven, in de geest van de Duitse liedkunst, ernaar een eenheid te bereiken tussen de tekst en de muziek. Daarbij besteedt Sjögren opmerkelijke aandacht aan de begeleidende pianopartij, maakt Stenhammer fraaie, vloeiende melodieën en kleurt Rangström zijn teksten met bijzondere harmonieën. Zij componeren mooie liederen, waarin ze elementen verwerken uit de stijlen van Schumann, Brahms, Wagner en Hugo Wolf.

JongVocaal is een initiatief van de pianiste Rixt van der Kooij. Jonge zangers die recentelijk zijn afgestudeerd of nog een tweedefaseopleiding volgen, verzorgen samen een recital en doen podiumervaring op. In een enkel geval wordt een ervaren zanger gevraagd zijn ervaring te delen of een recital alleen te zingen.

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,-; overigen € 14,-
Abonnement 2 concerten resp. € 12,50 en € 25,-
Abonnement 3 concerten resp. € 17,50 en € 35,-