25 november 2020 t/m 2 mei 2021

Landschap dat de cultuur bepaalt

Tentoonstelling van Husein Huseinov, schilderijen (Bovenzaal)

Nu online te bekijken! Klik hier.

Alle werken zijn te koop. De prijzen lopen uiteen van € 700 tot € 3.000. Vraag gerust om informatie over een werk dat u aanspreekt, bij voorkeur per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

a Afbeelding

Husein Huseinov, Op de Zijderoute, olieverf op linnen, 50 x 90cm


De lente in de woestijn is als een korte en veelkleurige eruptie. Alsof de lente weet dat haar seizoen van korte duur is en dat zij met grote haast zichzelf in onstuimige veelkleurigheid wil uitdrukken. En met het einde van het voorjaar verandert de woestijn drie jaargetijden lang in een schrale en monotone plek.

De manier van leven van de woestijnbewoners is verbonden met de veefokkerij. In grote op zichzelf levende families wonen ze op grote afstand van hun stamgenoten. Omdat ze steeds in een monotone omgeving leefden en iedere dag een strijd voerden om te overleven in klimatologisch zware omstandigheden ondervonden zij vanouds een behoefte aan inspiratie die hen kracht kon bieden. Kennelijk zijn die specifieke levensomstandigheden bepalend geweest voor de cultuur die daaruit voortkomt.

Kleur in een monotoon milieu werd voor hen een spirituele kracht. Op die manier bewaarden en verlengden zij de herinnering aan die korte, maar onstuimige lente. Het beeld van een veelkleurige lente kwam terug in hun kleding en de voorwerpen van het dagelijks leven. De woestijnbewoners die op grote afstand van elkaar leefden leerden zo beschouwend te zijn en om in de ruimte onderling een visueel-esthetische dialoog te voeren.

Hun talrijke sieraden die bij het verplaatsen een zilverachtig geluid deden klinken versmolten tot een achtergrondgeluid en de ruisende wind verstrooide die muziek van zilver en vulde daarmee het mistroostige landschap aan.

Kleur op de achtergrond van een zilverkleurig geluid in het eindeloos monotone en open landschap wordt daarmee tot een dominante factor en maakt de cultuur van de woestijnbewoners uniek.