Vrijdag 14 september 20.00 uur

Lezing door Wim Willems, auteur van Verzetsheldin met schilderkist - Het leven van Ru Paré (1896-1972) over een jonge vrouw die uitgroeit tot een gevierd kunstenaar en een gedreven lid van de Haagsche Kunstkring. Tot de Kring zich aansluit bij de Kultuurkamer en Ru haar schilderskist ombouwt tot een geheim verzetswapen.

Ru Paré zelfportret in kleur klein

Ru Paré, Zelfportret in kleur

Leden en Vrienden Haagse Kunstkring en CJP € 6,- ; niet-leden € 10,- (Ooievaarspas 50%); Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 070 3647585. Geen voorverkoop, kaarten aan de zaal. Inloop vanaf 19.30 uur

De talentvolle Ru Paré verhuist in 1919 naar de hofstad. Ze vindt er leermeesters als Albert Roelofs, Willem van Konijnenburg en Jan Toorop en wordt lid van Pulchri en de Haagse Kunstkring. Haar werk hangt al gauw op veel plekken in galeries en musea.

Bij de Kunstkring is ze actief in het bestuur, dat vooral uit 'heren in kostuum' bestaat. Ze hoort bij een kunstenaarsgroep met Chris Lebeau, Hein von Essen en Christiaan de Moor. De twee laatsten waren beide kort voor de oorlog voorzitter van de afdeling Beeldende Kunst van de Kring. Ze zijn wars van de nieuwe zakelijkheid en willen zichtbaar maken wat schuilgaat achter het uiterlijk van de mensen die voor hen poseren.

Als de Kunstkring zich in 1942 aansluit bij de Kultuurkamer stapt Ru op. Zij bouwt haar schilderkist om tot een geheim wapen in de ondergrondse en zorgt ervoor dat 52 Joodse kinderen kunnen onderduiken. Na de oorlog hervat zij haar werk als kunstenaar.

Vanwege haar artistieke kwaliteit en haar heldenmoed als verzetsstrijder zouden we Ru Paré nú een topvrouw noemen. Dit jaar wordt ze geëerd met een biografie en twee tentoonstellingen:
Pulchri Studio: Ru Paré, een vergeten kunstenares, 25 augustus tot 16 september. Lees meer
Museon: De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin, t/m 23 september

 

Wim Willems, Verzetsheldin met schilderkist. Het leven van Ru Paré, Uitgeverij Boom, ISBN 9789024408658, 352 blz., € 25,-.

Heel jammer dat Ru Paré (1896-1972) geen dagboeken nagelaten heeft en maar weinig brieven. Daardoor komt veel informatie uit de tweede hand en heb je het gevoel dat je niet helemaal te weten komt hoe ze echt was. Met zijn speurzin en doortastendheid is Wim Willems er toch in geslaagd om een indruk te geven van de persoon Ru Paré. De titel van zijn biografie dekt de lading. Hij schetst haar leven als beeldend kunstenaar en haar inzet voor Joodse kinderen in de oorlog.

Als meisje van goeden huize kreeg ze alle mogelijkheden haar talent in tekenen te ontwikkelen. Nadat ze in Den Haag kwam wonen, begaf ze zich in het artistieke milieu van die dagen. Dat speelde zich vooral af in de beide kunstenaarssociëteiten Pulchri Studio en Haagsche Kunstkring. Van beide verenigingen was zij lid. Willems geeft in kort bestek een aardige impressie van het vooroorlogse kunstleven in de residentie.

Uitgebreid beschrijft de auteur de wederwaardigheden van de Joodse kinderen die door Ru Paré bij onderduikadressen waren ondergebracht. Zij koos blijkbaar de goede mensen uit, want veel kinderen hechtten zich in korte tijd aan hun pleegouders. Na de oorlog leverde dat vaak nog een hoop gedoe op. Er werden zelfs pijnlijke rechtszaken gevoerd over de vraag waar de kinderen het best op hun plaats zouden zijn: bij de pleegouders aan wie ze zich gehecht hadden, of bij de biologische ouders als zij de verschrikkingen al hadden overleefd, of als dat niet het geval was bij familie. Wim Willems heeft een aantal geredde kinderen gesproken. Steeds blijkt uit hun persoonlijke verhalen de innige band die zij voor de rest van hun leven met hun pleegouders en met Ru Paré onderhielden. De Haagse kunstenares werd voor het redden van deze Joodse kinderen terecht met de Yad Vashem medaille geëerd: de waardering van de staat Israël voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog Joden hebben geholpen.