3 t/m 28 januari 2018

Tentoonstelling: Husein Huseinov, schilderijen (Bovenzaal)

k Afbeelding Husein Huseinov

Opening: zaterdag 6 januari 17.00 uur
'De kunstenaar vertelt': zondag 14 januari 16.00 uur
Uitloop: zondag 28 januari 16.00 uur

De kunstschilder Husein Huseinov stelt zijn olieverfschilderijen onder de noemer 'zelfportret' tentoon in de Bovenzaal. Zelfportret gaat over de verschillende stadia, emoties en zijn verhouding tot zijn eigen wereld.

Husein Huseinov: "Op deze tentoonstelling bereid ik me de laatste vijf jaar al voor en tijdens die periode wisselde mijn geografische locatie regelmatig. Sommige van deze werken maakte ik in mijn eigen land, terwijl ik in gedachten de wereld die ik schiep vergeleek met de sfeer die ik in Nederland tegenkwam. Nederland, een land dat rijk is aan belangrijke culturele tradities, die in hun wezen sterk verschillen van de culturele wortels waarmee ik verbonden ben... Het overgrote deel van deze werken kwam in Nederland tot stand en tijdens dat creatieve proces begon ik met heel andere ogen te kijken naar die andere dimensie, die in feite mijn oorspronkelijke geestelijke wereld is. Door deze benadering heb ik afstand kunnen nemen en begon ik mijzelf en datgene wat ik maakte met een meer afstandelijke blik waar te nemen.

Mystieke en etnografische waarden, mij bijgebracht in mijn kindertijd, kon ik zo samen laten gaan met meer realistische tradities. Het belangrijkste doel werd voor mij dan ook: mijn wereld zodanig uitbeelden, zodat die op een emotionele manier begrijpelijk en toegankelijk werd voor iemand uit een heel andere cultuur."

Husein Huseinov is oorspronkelijk aan de Moskouse filmacademie VGIK opgeleid als ontwerper en vormgever van film- en televisieproducties. Hij was verantwoordelijk voor de artistieke vormgeving van onder andere historische films, speelfilms en kinderfilms. Veel producties hebben prijzen gewonnen op internationale filmfestivals. Het grootste deel van zijn carrière is hij echter werkzaam als kunstschilder.