Zondag 29 augustus 2021 15.00-17.00 uur

Muziek, verhalen en gedichten uit Nederlands-Indië, Nederland en Indonesië.

Tatiana Radier, Roelant Radier en Anita Poolman brengen werk ten gehore van Maria Dermoût, Multatuli, Rendra en G.J. Resink. Ronald Bergman speelt suling (bamboefluit).

Lezing ‘Generaal G.C.E. van Daalen (1863-1930) en het KNIL’ door dr Vilan van de Loo 

Schoolplaat Waringinboom en Hotel des Indes

Schoolplaat Waringinboom en Hotel des Indes in Batavia

Toegang: vrijwillige bijdrage ((richtbedrag € 7,50 leden Haagse Kunstkring en Ooievaarspashouders; overigen € 10,00). Reserveren is noodzakelijk: tel. 070-3647585 (woensdag t/m vrijdag 12.00-17.00 uur; zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur).

 
Onder de waringinboom komen van oudsher dorpsbewoners samen. Vanuit zijn takken dalen de wortelstengels neer. Die wortels symboliseren de banden van eeuwen, de wortels van lang geleden naar nu en naar de toekomst. “Het gaat in het leven niet om het een òf het ander, maar om het een èn het ander. ‘Alles tezamen’. Alles, dat zijn de honderden dingen van het leven met al zijn liefde, kwaad en geweld.” (Maria Dermoût)

Programma

Voor de pauze:

Verhalen en gedichten van Maria Dermoût, Multatuli, Rendra en G.J. Resink voorgedragen door Tatiana Radier, Roelant Radier en Anita Poolman. Ronald Bergman - suling

Na de pauze:

Lezing ‘Generaal G.C.E. van Daalen (1863-1930) en het KNIL’ door dr Vilan van de Loo.

In het koloniale verleden staat het KNIL op de achtergrond. Toch was het overal. Dankzij de militaire inzet konden steden zich ontwikkelen. Het KNIL was een wereld op zichzelf: vol van protocol en raciaal van inrichting: hoe blanker, hoe beter de carrièrekansen. De grote uitzondering is generaal Van Daalen: hij was een 'Indische jongen' maar hij werd gouverneur van Atjeh en later commandant van het KNIL. Invloedrijke, machtige posities.  

In de lezing vertelt Vilan van de Loo over het leven van Van Daalen, over de aard van militaire inzet waardoor hij tot op de dag van vandaag omstreden is, over zijn liefde voor kunst en wetenschap en over zijn Haagse jaren aan het slot van zijn leven. Wie was deze Frits van Daalen en hoe was het KNIL van zijn tijd?

Vilan van de Loo publiceerde Uit naam van de majesteit, de biografie van Van Heutsz. Volgend jaar verschijnt Een eervol bestaan. Een geschiedenis van het KNIL. Als schrijfcoach helpt ze mensen hun verhaal op papier te zetten.