Dinsdag 10 maart 2020  20.00 uur

Concert door studenten in de masterfase van het Koninklijk Conservatorium.

The Butter String Quartet speelt werken van vroeg-classicistisch tot vroeg-romantisch: van Eybler, Cris Derksen en Hummel

Het trio Michela Amici, harp; Julie Hasfjord, sopraan; en Annick Odom, contrabas, speelt muziek geënspireerd op de ‘wilderness of humanity’ waaronder Rumi Songs.

a Julie Annick Michela
Toegang vrij: vrijwillige bijdrage

De vier muzikanten van The Butter Quartet kennen elkaar van hun studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Zij delen een liefde voor historische uitvoeringen van strijkkwartetten. De groep bestaat uit de violisten Anna Jane Lester en Chloe Prendergast, altviolist Isabel Franenberg en cellist Evan Buttar. Hun repertoire bestaat uit vroeg-klassiek tot vroeg-romantische muziek en bevat werken van componisten als Richter, Vanhal, Giardini, Mozart, Haydn en Beethoven. De groep interesseert zich in het bijzonder voor historische strijkerstechnieken, zoals rubato, boogstroken en portamento.

Maar The Butter Quartet is ook geïnteresseerd in hedendaagse muziek. Dezelfde liefde voor onderzoek naar historische stukken leggen ze ook aan de dag in nieuw gecomponeerd werk met instrumenten in de authentieke samenstelling. In de zomer van 2018 speelden ze een premièrestuk geschreven door Rachel Walker genaamd ‘Mycelia Whisper Lines’. Recentelijk drongen ze door tot de finale van de York Early Music International Young Artists Competition, waar ze werden bekroond met de EEEmerging+ prijs.

 
De Perzische filosoof, dichter en soefi-mysticus Jalal ad-Din Rumi (1207-1273) heeft een pragmatische kijk op muziek. “Maakt u zich niet druk over het bewaren van deze liederen! En als een van onze instrumenten breekt, maakt dat niet uit. We zijn beland in de plaats waar alles muziek is. Het getokkel en de fluitnoten rijzen op in de atmosfeer en zelfs als al ’s werelds harpen zouden opbranden, dan zullen er nog altijd verborgen instrumenten spelen.”

Het recent gevormde trio Michela Amici, harp; Julie Hasfjord, sopraan; Annick Odom, contrabas, speelt muziek die geïnspireerd is door poëzie en verhalen die de ‘wildernes of humanity’ vieren. Teksten van erkende meester-poëten Rumi en Mary Oliver die het verband tussen de natuurlijke en de spirituele wereld ontdekken, worden geplaatst tegenover de haast vergeten woorden van moeders en verhalenvertellers die bewaard zijn gebleven in de heuvels van West Virginia.

Het programma bestaat uit: Rumi Songs voor sopraan en contrabas, door Evan Premo, tekst van Jalal ad-Din Muhammad Rumi en vertaald door Coleman Barks; twee meditaties over gedichten van Mary Oliver door Evan Premo; Hello Bill door Annick Odom, op tekst van Irene Smith.

 

Met deze serie concerten wil de Haagse Kunstkring conservatoriumstudenten een podium bieden in een omgeving die lijkt op een echte concertzaal. Vaak kennen studenten immers uitsluitend de concerten die binnen het conservatorium plaatsvinden. We streven naar het aantrekken van studenten in de masterfase van hun opleiding. We denken dat vooral zij een avondvullend programma van niveau kunnen brengen. Ook de Jong Talentenafdeling van het conservatorium kan met concertplannen komen. Ook zij zijn gebaat bij een podium buiten de vertrouwde sfeer van hun eigen school.

Een groot deel van de studenten van het Koninklijk Conservatorium komt tegenwoordig uit het buitenland. De meesten willen in Nederland blijven. De Haagse Kunstkring wil met het organiseren van de YMC concerten ook bijdragen aan de integratie van deze buitenlandse jonge musici en hen in contact brengen met het publiek in Nederland en de cultuur die het Nederlandse concertleven kent.