29 augustus t/m 23 september 2018

Tentoonstelling met werk van kunstenaars die 40 jaar geleden met elkaar studeerden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Afbeelding groepsfoto 1

Hilbrand Bruining, ruimtelijk werk, 3D-object; Arno Dubbers, acryl airbrush op ivoorkarton; Hans de Heus, acryl op paneel; Maarten van Noort, acryl op papier; Hans Maat, dDiverse technieken; Jaap Paauwe, krijt op doek; Hille Pijlman, olieverf op paneel en tekeningen; Glenn Priester, ruimtelijk werk (buiten en binnen) en wandobjecten; Regy Priester, ruimtelijk werk (buiten) en wandobjecten; Hayo Riemersma, diverse technieken; Marion Röst, acryl op linnen

Opening: zaterdag 1 september 17.00 uur Ernst van de Wetering, kunsthistoricus en ex-voorzitter Rembrandt Research Project
'De kunstenaar vertelt': zondag 9 september 15.00 uur
Uitloop: zondag 23 september 16.00 uur

Na ruim 42 jaar geleden te zijn opgeleid tot "leraar in het geven van tekenonderwijs en kunstgeschiedenis op de HBS en het Gymnasium", tonen elf oud-studenten die in 1976 gezamenlijk afstudeerden aan de KABK hun beeldend werk in de verschillende zalen van de Haagse Kunstkring.

In 1976 kende de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, ook wel Tekenacademie genoemd, nog een opleiding voor tekenleraar, met een bijna renaissancistisch programma. Voorop stond het leren tekenen en de kennis van diverse technieken en materialen. De lessen werden gegeven door bekende beeldend kunstenaars als Auke de Vries, Willem Minderman, Wim Beuning, Gerrit Noordzij en Rien Bout.

Een interessant aspect van de tentoonstelling is of deze zo uitgesproken vakmatige opleiding zijn sporen heeft achtergelaten in het werk van de oud-studenten. Juist omdat het werk van de deelnemers zeer divers is, wordt de bezoeker uitgenodigd om te kijken en te vergelijken, en te beoordelen of er sprake is van een gemeenschappelijke basis.

Ernst van de Wetering, bekend als kunsthistoricus en leider van het Rembrandt Research Project, begon zijn opleiding op dezelfde afdeling van de KABK als de exposanten. Hij opent de tentoonstelling en exposeert een ets die hij destijds maakte.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarvoor Van de Wetering het voorwoord schreef. Verder schreef elke deelnemer een korte biografie, geïllustreerd met afbeeldingen van zijn of haar werk. In een kunsthistorische inleiding wordt onderzocht hoe het Haagse kunstklimaat in de jaren zeventig zich verhield tot wat er nationaal en internationaal van belang was.