Zondag 2 november 15.00 uur

Boekpresentatie/lezing naar aanleiding van het boek Mazeppa in de romantische kunst. Een interdisciplinair cultuurhistorisch onderzoek van Albert Brussee.

Mazeppa

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage welkom

Mazeppa was een page aan het Poolse hof die een affaire had met de vrouw van een oudere, machtige edelman. De geliefden werden op heterdaad betrapt en uitzinnig van woede liet de vertoornde edelman de gesnapte minnaar naakt op een wild paard binden, waarna het dier met een zweepslag de wildernis werd ingejaagd. Hoewel de hele geschiedenis vermoedelijk uit de duim van een rivaliserende hoveling is gezogen, inspireerde deze vertelling in de 19de eeuw tientallen kunstenaars, waaronder groten als By-ron, Hugo, Géricault, Delacroix, Liszt en Tsjaikovski.

Albert Brussee schreef een boek over deze aansprekende Mazeppa. Hij bespreekt de figuur Mazeppa, de Romantiek als stijl en behandelt circa veertig gedichten, toneelstukken en romans. Daaronder is een integraal gepubliceerde, volkomen onbekende Nederlandse Mazeppa-novelle uit 1853. Vervolgens gaat hij in op het hippodrama – een niet meer bestaande vorm van spektakel waarin het paard de hoofdrol speelt, en op het genre van de (zwijgende) film. Dan zijn er tientallen Mazeppa-schilderijen. De schrijver wist zelfs een onbekend schilderij van Delacroix in Cairo op te sporen. Het boek wordt besloten met drie hoofdstukken over muziekwerken die op het Mazeppa-gegeven geïnspireerd werden: o.a. maar liefsttwintig opera's (waaronder een Nederlandse Mazeppa-operette die ooit op Java is opgevoerd!).

Het rijk geïllustreerde en geheel in kleur uitgebrachte boek (174 afbeeldingen) werd geschreven voor de cultuurminnende lezer die geïnteresseerd is in de dwarsverbanden tussen de verschillende kunsten. Specifieke muziektheoretische kennis is niet nodig.

Albert Brussee is pianist, docent, componist en schrijver.