Grafiek 2019

25 september t/m 20 oktober 2019

Tentoonstelling van grafiek in het kader van de landelijke manifestatie Grafiek 2019

a Afbeelding

Opening zaterdag 28 september 16.00 uur
'De kunstenaar vertelt' zondag 13 oktober 16.00 uur

Onder de noemer Grafiek2019 wordt in het najaar weer landelijk aandacht besteed aan de grafische technieken. Op diverse locaties, door verschillende kunstenaarscollectieven, galeries e.d. en met de nodige aandacht van de pers worden er allerlei exposities gepland en andere initiatieven ontplooid.

De Haagse Kunstkring organiseert een grafiektentoonstelling in samenwerking met de Grafische Werkplaats in Den Haag.

In de Lange Zaal en de Hoge Zaal wordt werk geƫxposeerd van leden en in de Bovenzaal komt een tentoonstelling die is bedoeld als een ode aan John de Rijke, oprichter van de Grafische Werkplaats en lid van de Haagse Kunstkring. Beeldend kunstenaar John de Rijke was niet alleen een van de oprichters van de Grafische Werkplaats maar ook jarenlang beheerder van deze werkplaats. John is in hart en nieren een zeefdrukker die het experiment nooit uit de weg is gegaan. Hij zeefdrukte met o.a. honing, frambozen en grafiet op papier of in een abstract-geometrische vormentaal op bijzondere ondergronden zoals multiplex. Door fysieke omstandigheden is John niet meer in staat te zeefdrukken en staan zijn ramen en inkten nu ongebruikt.

Van 30 augustus tot 2 september gaan kunstenaars die verbonden zijn aan de Grafische Werkplaats in drie dagen los met de inkten, zeefdrukramen en materialen van John de Rijke. Zij worden uitgenodigd hun 'eigen John' te maken en hun werk naast de tentoongestelde werken van de echte John te laten zien tijdens een informele expositie die een week te zien zal zijn in de Werkplaats. Hierna verhuist deze gehele expositie naar de Bovenzaal van de Haagse Kunstkring.