8 december 2021 t/m 30 januari 2022

Presentatie van bloemstillevens door fotograaf Jacqueline Louter (vitrine ingang)

JacquelineLouter Impressionnisme

“In de 'Vitrine van Vertoon' van de Haagse Kunstkring exposeer ik werk dat onderdeel is van mijn project ‘Preserved’ met bloemstillevens.

Het project is ontstaan toen ik spullen wilde doneren aan een kringloopwinkel. Toen ik daar was viel mijn oog op een kunstbloem in een vaas. Ineens realiseerde ik me dat dit een soort tijdmachine was: een manier om de natuur te 'behouden'. Kunstbloemen zijn niets meer dan een zwakke, soort wanhopige poging van de mensheid om in plastic en stof het mooiste wat de natuur te bieden heeft te vangen.

Op dit idee bouw ik verder door boeketten te herscheppen met kunstbloemen, vazen en dingen uit kringloopwinkels. Ik vind het fascinerend om alle afzonderlijke bloemen die ooit liefdevol door verschillende mensen werden gekocht en gebruikt te combineren in één werk. Dit maakt ze op een vreemde manier een beetje menselijk. Om het conserverende karakter van het project te benadrukken, gebruik ik als inspiratiebron bloemstillevens uit voorbije perioden in kunst en cultuur.

De bloemstillevens uit deze serie bouw ik op als mini-installaties in mijn atelier. Als ik tevreden ben over de schikking, creëer ik het juiste licht en fotografeer ik ze. Als ik klaar ben, verdwijnt alles weer. "My floral arrangements are there only for a few moments and then they’re gone again – which is interesting in and of itself."