1 t/m 26 augustus 2018

Tentoonstelling met werken over bomen, de resultaten van een symposium 'Werken met hout' (juli 2018) en houten maquettes van architectonische ontwerpen. Deelnemers symposium: Carla Krutzen, Wieke Terpstra, Felice Vermeire, Peter van Loon, Sarah Cloos, Hans la Hey, Tineke Vulto en Adrie Huisman

a Afbeelding Hans la Hey

Opening tentoonstelling: zaterdag 4 augustus 17.00 uur met gastsprekers boswachter Jenny van Leeuwen en architect Francine Houben (onder voorbehoud)

'De kunstenaar vertelt': zondag 12 augustus 16.00 uur
Uitloop: zondag 26 augustus 16.00 uur

Vanaf 11 juli gaan een aantal leden van de Haagse Kunstkring, beeldend kunstenaars, in de tuin aan de slag. Het draait om hout. De tuin ligt er vol mee en ook zijn er gereedschappen. Beeldend kunstenaars gaan er dagelijks hakken, steken, zagen en boren om kunstwerken te maken. Een enkeling gaat met houtskool aan de slag.

Het moet een symposium in de klassieke zin van het woord worden: een gelegenheid waarbij er met elkaar wordt gegeten, gedronken en gesproken met een serieuze verdieping van inzichten als doel.Vaste deelnemers zijn de beeldend kunstenaars Carla Krutzen, Wieke Terpstra, Felice Vermeire, Peter van Loon, Sarah Cloos, Hans la Hey, Tineke Vulto en Adrie Huisman. Daarnaast mag iedereen komen om te kijken of om zelf een boor of zaag in het hout te zetten, onder begeleiding.

Tussen de bedrijven door zullen ook de literaire leden meedoen. Als schrijver, dichter, toneelspeler, filmer. Voorbeelden: een column over bomen schrijven; een lievelingskunstenaar een interview afnemen; een film maken over de evolutie van een stuk hout tot een kunstwerk; Pinocchio voorlezen, een tekst in een houtblok kerven. Alles wat binnen de definitie van ieders kunstenaarschap past.

Het proces is al een doel op zichzelf. Het symposium gaat naadloos op in een expositie onder de titel 'Alles van hout'. Daar worden de resultaten van de bijdragen van de literaire leden getoond of ten gehore gebracht worden. Op de tentoonstelling zijn er verder werken over bomen, houten maquettes van architectuurontwerpen en een uitvoering van het muziekstuk 'Wood' van Louis Andriessen.

In de Lange Zaal wordt het werk van de houtkunstenaar en maquettebouwer Henk Bouwer geëxposeerd.Karel Bodegom exposeert een bijzonder wandmeubel in de Bovenzaal en Tineke Vulto toont in samenwerking met Henk Kranenburg haar dia's van fruitbomen in verschillende klimaatzones. In de Hoge Zaal zijn een twintigtal ingelijste tekeningen van bomen van Ger Groothedde te zien, Urs Pfannenmüller exposeert gouaches. Marianne Bos laat grote en vooral lange houtsneden en/of weefsels zien. Enny Kleikamp exposeert honderd kleine sumi-i tekeningen van honderd Haagse bomen. in de tuin is o.a. klein plastiek in hout van Carla Krutzen en Marieke Cordesius tentoongesteld.

Tijdens de expositie wordt het werk Hout (Wood) van componist Louis Andriessen uitgevoerd, Dit werk uit 1991 kent een niet-alledaagse muzikale bezetting: tenorsaxofoon, marimba, gitaar en piano.