4 t/m 29 juli 2018

Leden van de Hollandse Aquarellistenkring exposeren bij de Haagse Kunstkring

a Afbeelding Henri de Haas

Henri de Haas, Te paard, 2000, aquarel op papier, 120 x 150 cm, Collectie Museum Belvédëre

Opening zaterdag 7 juli 17.00 uur door Sipke Huismans
'De kunstenaar vertelt' zondag 15 juli 16.00 uur
Uitloop zondag 29 juli 16.00 uur

De Hollandse Aquarellistenkring toont dit jaar in twee etappes de stand van de aquarelkunst in Nederland. De tweede tentoonstelling is in december 2018 te zien.

Tijdens deze eerste expositie is werk te zien van Gijs Assmann, John ten Berge, Margreet Bouman, Fred Fritschy, Marjan de Glopper, Henri de Haas, Cécile Hessels, Barbara ten Holt, Jan van Kempen, Max Kleinen, Helga Kos, Michiel Kranendonk, Titus Meeuws, Jaap Nieuwenhuis, Jaap Ploos van Amstel, Marian Plug, Suzanne van Reenen, Wendelien Schönfeld, Harold Schouten, Marjoke Staal, Bram Stoof, Rudolf Valster en Geeske Walsma.

De Hollandse Aquarellistenkring, opgericht in mei 1945, is een groep professionele beeldend kunstenaars, een samenwerkingsverband, een orkest bestaande uit zangers, allen solist, allen verliefd op het licht en getrouwd met de kleuren. Er zijn evenzovele stemmen als er leden zijn, maar wat die vrouwen en mannen gemeen hebben is de urgente behoefte iets betekenisvols aan de schepping toe te voegen. Zij willen iets zichtbaar maken dat eerst nog niet zichtbaar was.

Het materiaal dat ze gebruiken, waterverf, papier, penselen en kwasten is gelijk, maar wat ze ermee doen is totaal verschillend. Daardoor zijn tentoonstellingen van de Hollandse Aquarellistenkring avontuurlijke, amusante, soms ook confronterende, altijd spannende manifestaties. Hoewel waterverf, in vergelijking met het in eitempera of olieverf werken, een betrekkelijk recente toevoeging is aan de schildertechnieken, kleeft er, vermoedelijk doordat hij door dames uit de betere kringen als hobby beoefend placht te worden, soms nog een sfeertje van oubolligheid, zoetigheid, onbenulligheid aan. Deze tentoonstelling laat zien dat er in aquarel wezenlijke zaken die het leven en de kunst betreffen worden aangesneden, en dat de kunstenaars die zich in deze veeleisende discipline uiten, tijdgenoten zijn, die vooruit kijken en heel diverse aspecten laten zien van de aquarel in de 21e eeuw.