Zondag 3 juni 14.30 uur

Tsjechische literatuur in de Haagse Kunstkring, met de jonge Praagse schrijver Marek Šindelka en de vertalers Kees Mercks en Edgar de Bruin.

Boek Marek Sindelka

Toegang: leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 5,- niet-leden € 10,-.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deur open: 14.00 uur

Vijftig jaar na de Praagse Lente van 1968 is de Tsjechische literatuur springlevend.Een nieuwe generatie Tsjechische auteurs is opgestaan en vindt ook zijn weg naar Nederland.

Op zondag 3 juni 2018 verwelkomt de Haagse Kunstkring de jonge schrijver Marek Šindelka Zijn tweede roman Materiaalmoeheid is half april in vertaling verschenen bij de Amsterdamse uitgeverij Das Mag die al eerder zijn roman Anna in kaart gebracht publiceerde. Šindelka's vertaler Edgar de Bruin praat met hem.

Maar eerst biedt vertaler Kees Mercks een terugblik op de Tsjechische literatuur als wegbereider van de Praagse Lente, te beginnen met het absurdistische toneelstuk Het ambtsbericht van Vaclav Havel uit 1963 (onlangs ook in het Nederlands verschenen).

Kunstkringleden actrice Tatiana Radier en dramaturg Rob Scholten zetten zijn verhaal luister bij met voordrachten uit het werk van Havel en de dichters Jaroslav Seifert en Miroslav Holub. Historicus Pim Reinders, eveneens lid van de Haagse Kunstkring, leidt het programma in begeleid door filmbeelden en muziek van de legendarische undergroundband The Plastic People of The Universe.

Het programma kwam tot stand in samenwerking met uitgeverij Das Mag, Amsterdam en met steun van het Tsjechisch Centrum, Rotterdam, Czech Literary Centre en Moravská Zemská Knihovna.