28 februari t/m 25 maart 2018

Jubileumtentoonstelling Helma Finze 75 jaar, 50 jaar beeldend kunstenaar, schilderijen (alle zalen)

k Helma Finze 2004 Greet

Opening: zaterdag 3 maart 16.00 uur (let op: afwijkend van het gebruikelijke openingstijdstip)
'De kunstenaar vertelt': zondag 11 maart 16.00 uur
Uitloop: zondag 25 maart 16.00 uur

Al een halve eeuw is Finze op zoek naar het weergeven van de werkelijkheid zoals ze die om zich heen ziet. Dit overzicht van haar werk geeft een beeld van haar waarneming en haar omgang met het medium schilderkunst.

Haar belangrijkste genres zijn het stilleven en het portret, in mindere mate tuinstukken en landschappen. De meeste onderwerpen van de stillevens vindt ze dicht bij huis: bloemen, fruit, groenten, schalen, vazen. Maar er is ook een serie met klompen uit de collectie van het Klompenmuseum in Eelde, en een met teddyberen en poppen uit de verzameling van een vriendin. Onder de portretten valt een serie zwemmers op: staand in badkleding, bijna ten voeten uit. Verspreid over vijftig jaar maakte Finze min of meer regelmatig zelfportretten, zonder mooi- of dikdoenerij, indringend.

Uit haar schilderwerk spatten de kleuren je tegemoet. Ze gebruikt acrylverf, in de volle breedte van het palet, van felle primaire en pastelkleuren tot gedempte tonen. Ze werkt ook in aquarel en gouache en tekent in potlood en houtskool.

Finzes werk omvat een breed scala van indrukken en stemmingen, van levenslust tot beschouwelijkheid en melancholie. De tragiek van verwelkende bloemen, rottend fruit en dode dieren ontbreekt niet. Maar dominant zijn de levenslust en de productiviteit van vijftig jaar beeldendkunstenaarschap.