28  juni t/m 23 juli

Tentoonstelling van beelden in klei van Riëlle Beekmans (tuin)

k Afbeelding Rielle Beekmans 1

Opening: zaterdag 1 juli 17.00 uur
'De kunstenaar vertelt': zondag 9 juli 16.00 uur: exposanten vertellen over hun werk
Uitloop: zondag 23 juli 16.00 uur: afsluiting van de expositie

Deze nieuwe serie beelden bestaat uit januskoppen, één hoofd met twee gezichten. De twee voorkanten in één beeld nodigen de kijker uit om rond het beeld te lopen. De koppen zijn groter dan levensgroot en gemaakt in de vorm van een stulpmasker.

Het gebruik van maskers is al zo oud als de mensheid. De allereerste maskers werden gebruikt om de doden op hun weg naar het hiernamaals tegen demonen te beschermen. Vanuit de gedachte dat je eigen ik opgaat in het karakter van het masker als je het opzet, werden ze later ook gebruikt om rituelen uit te voeren. De uitdrukking van de maskers van Riëlle Beekmans is veelal boos en droevig, een gezichtsuitdrukking die zelden bewust wordt opgezet. Een van de januskoppen oogt op het eerste gezicht als een vrolijke clown, maar al snel valt op dat ook deze kop een venijnig lachje laat zien.

Eerder boetseerde Riëlle Beekmans beelden in natte klei op locatie om ze ter plekke te laten drogen. Dit proces heeft ze ook in omgekeerde volgorde laten zien: een droog beeld werd door toevoeging van water weer zachte klei. In beide voorbeelden transformeert het beeld van uiterlijk. Dit keer toont ze het bakproces. Door vuur wordt het beeld van klei omgevormd naar steen. De opening in de tuin van de Haagse Kunstkring is een mooie gelegenheid voor dit experiment.