28 juni t/m 23 juli

Tentoonstelling: Jacqueline Louz, beelden, en Maria Starke-Milkó, fotografie (Bovenzaal)

k Afbeelding Maria Starke
Maria Starke-Milkó

Opening: zaterdag 1 juli 17.00 uur
'De kunstenaar vertelt': zondag 9 juli 16.00 uur: exposanten vertellen over hun werk
Uitloop: zondag 23 juli 16.00 uur: afsluiting van de expositie

De grootste inspiratiebron van Jacqueline Louz is de natuur.

Een grote boom straalt kracht, rust en autoriteit uit. Vooral oude, knoestige bomen die zichtbaar geteisterd zijn door water, wind en andere natuurelementen vindt ze mooi en fascinerend. Werken met hout is voor Jacqueline een spannende ontdekkingsreis. Als ze tijdens haar wandelingen dood hout ziet liggen met intrigerende vormen, neemt ze het mee. Het ontwerp van Moeder Natuur dient als leidraad en ze streeft ernaar de oorspronkelijke vorm van het hout zoveel mogelijk intact te laten. Na een proces van schoonmaken, schuren en afwerken met olie, lak of was is het unieke object klaar.

Jacqueline vindt het heerlijk om te werken met klei.Het biedt haar de mogelijkheid haar eigen organische vormentaal te ontdekken. Ze is autodidact en voor haar verdere ontwikkeling volgt ze cursussen, zoals bij Annette van Stekelenburg voor het boetseren van vrouwenportretten of bij Peter Waltman voor het ontwikkelen van (klei) technieken over het algemeen. Behalve het boetseren van sterke vrouwen, maakt ze ook vazen, schalen en abstracte objecten.

Werken met steen is voor haar een grote uitdaging . Beginnen met een brok steen en eindigen met een prachtig gepolijst beeld is voor haar elke keer opnieuw een euforische ervaring.


Maria Starke-Milkó

"Van jongs af aan was ik gefascineerd door wat een korte blik en een druk op de knop van een fractie van een seconde teweegbrengt. Altijd al wás ik geboeid door de fotografie en ik bén dat nog steeds. Ik teken en schilder met het licht via mijn camera, wat in 'fotografische schilderijen' resulteert. Er ontstaan realistische of abstracte werken waar de lijn tussen realiteit en droom soms heel dun is. Lijnen, kleuren, lichtval en weloverwogen composities zijn de vaste ingrediënten van mijn werk. Mijn foto's zijn de spreekbuis van mijn ideeën, gevoelens en stemmingen, maar ik laat de duiding en de beleving van mijn werk graag over aan de toeschouwer.

De serie foto's voor deze tentoonstelling ontstond in nauwe samenwerking met Jacqueline Louz. Enkele jaren geleden, tijdens een fotosessie van haar werk, was ik gefascineerd door de schoonheid en diversiteit van sommige fragmenten in het hout. Ik fotografeerde vele boeiende details in haar werk. Uit hun context gehaald ondergingen deze details een ware metamorfose en een serie 'fotografische schilderijen' met een geheel eigen verhaal was geboren.

Twee jaar lang hebben wij aan dit project gewerkt waar de sculpturen samen met foto's van de details van dezelfde beelden worden getoond."