2 t/m 20 juli

Recent werk van Trees van Oven-Telders (1939-2014) (Albert Vogelzaal)

Opening zaterdag 5 juli 17.30 uur door Mabel Bouscholte

Uitloop, informele afsluiting: zondag 20 juli 16.00 uur

a treesje1  a treesje2  a treesje3

a treesje4  a treesje5

De naam die aan de tentoonstelling met recent werk van Trees van Oven-Telders is meegegeven is alleszeggend. Beeldende kunst spreekt in beelden. Kunst raakt het meest daar waar de maker het dichtst bij zichzelf is gebleven. In haar recente werk heeft Trees de vorm teruggebracht tot haar essentie; bijna abstract. Meest zijn het onderwerpen die ook in traditionele stillevens gebruikt worden: vazen, een kan, een kom, een bloem. Niet zomaar. Het is geen herhaling. Het onderwerp is meer een aanleiding om een geheel eigen verhaal over schilderen, vorm en kleur te verbeelden. Als een beeld het plaatje overstijgt en voelbaar wordt, dan is kunst geslaagd. De bijna geabstraheerde stillevens zijn ware juweeltjes.

Van jongs af aan heeft Trees getekend, geëtst en geschilderd. De Vrije Academie is voor haar lang de plek geweest om te experimenteren en zich verder te ontwikkelen. Zij kreeg daarbij begeleiding van o.a. Wim Beuning. Eerst rond haar 50ste is Trees naar de Koninklijke Academie gegaan waar zij les kreeg van kunstenaars als Jan Voets, Simon Koene en Georg Hadeler. Daar ook specialiseerde Trees zich in de grafische kunsten waarin zij afstudeerde met als thema: de bouw. Het maken van grafiek heeft zij helaas korte tijd na de academie moeten opgeven, omdat dit fysiek te belastend was. Op de tentoonstelling zijn een paar kleine etsen uit die tijd te zien. Mabel Bouscholte, die de tentoonstelling zal openen, was jaargenote van Trees op de academie en studievriendin. Samen trokken ze er in die tijd regelmatig op uit om in een weiland koeien te gaan zitten tekenen.

Trees heeft de liefde voor de kunsten van huis uit meegekregen. Haar moeder Corrie Telders-Hartman, was pianiste en getrouwd met Mr C.H. Telders, advocaat en later vice-president van de Hoge Raad. Thuis speelden haar ouders samen fluitconcerten van Mozart. Haar zusjes zijn de balletdanseres en poppenspeelster Carie de Vries-Telders en de beeldhouwster Wibbine van Roon. De beeldend kunstenaars Wibbo Hartman, Joke Hartman-Elias, Juus Bitter-Hartman en Theo Bitter zijn ooms en tantes. En dan is er ook nog haar neef Toer van Schaijk, de choreograaf, balletdanser, decor- en kostuumontwerper en beeldend kunstenaar. Een bruisende creatieve omgeving dus. Trees had het niet van een vreemde.

Het waren altijd zeldzame momenten dat Trees haar werk tentoonstelde. Na haar eindexamenexpositie Debuut '93 in Pulchri Studio en daarna in galerie de Fietsenstalling, was haar werk alléén nog een enkele keer op een ledententoonstelling bij de Haagse Kunstkring te zien. 'Treesje' krijgt met deze tentoonstelling van 2 t/m 20 juli in de Albert Vogelzaal de eer die haar toekomt.
Paul Combrink

"Treesje" is een hommage van haar man Kaj van Oven aan zijn op 3 februari jl. overleden vrouw.