29 januari t/m 16 februari 2014

Tentoonstelling Hout. Objecten van Phil van de Klundert en oud-leerlingen

Opening zaterdag 1 februari 17.00 uur door beeldend kunstenaar Paul Combrink

Uitloop zondag 16 februari 16.00 uur

k het gesprek  k Cirkel groot - bol   k Joanneke beeld 2

Phil van de Klundert             Marlies van Velzen               Joanneke van der Linde

Phil van de Klundert en twee oud-leerlingen, Joanneke van der Linde en Marlies van Velzen exposeren hun nieuwste beelden met hout. Alle drie zijn ze gefascineerd door ruw onbewerkt hout. Ruw hout met de 'handtekening' van de kettingzaag kenmerkt de beelden. Elke kunstenaar gebruikt de kracht van het ruwe hout op een geheel eigen wijze, binnen de voor hem of haar relevante thema's. De expositie laat dan ook een verscheidenheid aan beelden met hout zien.

Phil van de Klundert verbindt eenvoud, kracht en functionaliteit met zijn waarnemingen. Dit leidt tot beelden met een stoere beeldtaal. Een beeldtaal met een ritme dat soms ontroerend en een andere keer speels de essentie weet te raken. Phil blijft kijken en schaven aan zijn beelden. Daarom veranderen zijn beelden ook in de loop van de tijd. Details worden toegevoegd of juist weggelaten. In de beelden die hij nu laat zien vind je al deze elementen terug.

Het thema vleugel keert regelmatig terug in het werk van Joanneke van der Linde. De vleugel is een symbool van vrijheid en staat voor het verlangen naar het hogere. De vleugels zijn van onbewerkt hout. Het ruwe hout, de boom is met zijn wortels verbonden met de aarde. Hout en vleugels, zijn als aarde en lucht, zwaarte en lichtheid complementair aan elkaar. Joanneke houdt van het ruwe handschrift van de kettingzaag in het onbewerkte hout. Werken met een kettingzaag dwingt haar tot duidelijke keuzes.

Ruw onbewerkt hout is een nieuw materiaal voor Marlies van Velzen om beelden mee te maken, al gebruikte ze het wel vaker als onderdeel van haar bronzen beelden. Nu worden er voor het eerst beelden getoond die alleen gemaakt zijn van ruw onbewerkt hout. Schijven ruw hout zijn de bouwstenen van deze beelden. Door de compositie van schijven en de materialen hout en brons ontstaan beelden die de essentie raken.