27 maart t/m 13 april

Tentoonstelling met werk van Linda Hulshof, Theo ten Have, Conny Kim Pols, Louis de Leeuwe, Riet Vooijs en Annemarie Spijkerman.

Opening: zaterdag 30 maart 17.00 uur door Leo van Druten, oud-galeriebeheerder van de Haagse Kunstkring
Uitloop, informele afsluiting: zondag 14 april 16.00 uur

           

    

 

Landschapsschilderkunst is bij het grote publiek een van de bekendste en meest geaccepteerde kunstuitingen. De exposanten van deze tentoonstelling willen met een toegankelijk thema als 'landschap', naast geïnteresseerde kunstkijkers, ook mensen enthousiast maken die niet vaak met beeldende kunst in aanraking komen. Net zoals populaire televisieprogramma's het publiek kennis laten nemen van klassiek ballet of klassieke muziek.

Wikipedia beschrijft landschapsschilderkunst als het weergeven van landschappen, bergen, valleien, bomen, rivieren en bossen, als onderdeel van de schilderkunst. De hemel is vrijwel altijd onderdeel van het kunstwerk en de weersgesteldheid is een aspect van de compositie. In de vroege vijftiende eeuw ontstond in Europa de landschapsschilderkunst als apart genre, veelal als omgeving voor menselijke activiteit met een religieus onderwerp. Zo ontstonden De rust tijdens de vlucht naar Egypte, De Driekoningen en Sint-Hiëronymus in de woestijn. Landschap is ook in de hedendaagse schilderkunst een geliefd thema. Zowel in figuratieve als in abstracte werken kan het landschap een uitgangspunt zijn.

De exposanten van deze tentoonstelling willen laten zien hoe zij op verschillende manieren het landschap een plek geven in de hedendaagse beeldende kunst. Zij doen dat vanuit verschillende disciplines, ieder met zijn eigen achtergrond. Het zijn zowel kunstenaars die hun sporen al geruime tijd in het culturele landschap hebben achtergelaten, als kunstenaars die aan het begin staan van hun artistieke carrière of een nieuwe artistieke weg in slaan. We zien de geabstraheerde landschappen van Annemarie Spijkerman, de innerlijke landschappen van Conny Kim Pols, de driedimensionale landschappen van Theo ten Have en de stadslandschappen van Linda Hulshof, Louis de Leeuwe en Riet Vooijs. Deze variatie aan kunstenaars en invalshoeken zal ongetwijfeld een verrassende tentoonstelling opleveren. Landschap 2013 laat een afdruk van de huidige tijd zien.

De tentoonstelling wordt zaterdag 30 maart om 17.00 uur geopend.

Videoverslag van de opening (samenstelling: Ron Sikking)