Zondag 27 oktober 14.00 uur

I Virtuosi in Amsterdam: werken van Locatelli, Hellendael, Mozart en Paganini door Ireen Thomas, barokluit en romantische gitaar, en James Hewitt, barokviool.

Ireen Thomas en James Hewitt k

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage welkom.

Zondag 27 oktober vindt in de Haagse Kunstkring het eerste concert in een nieuwe Haagse Luitserie plaats. Al vijf eeuwen schrijven componisten werken voor de luit en zij doen dat overigens nog steeds. Sinds de jaren zeventig leidt het Koninklijk Conservatorium in Den Haag luitisten op. De afgestudeerden trokken daarna de hele wereld over om werk voor de luit uit te voeren. Sommigen van hen blijven na hun scholing in Den Haag, anderen gingen weg, maar keren regelmatig even terug.

De Haagse Kunstkring vindt het nu hoog tijd worden voor een Haagse Luitserie met concerten waarin de vele facetten van die luit door 'Haagse' luitisten ten gehore gebracht gaan worden. In dit project wordt enerzijds de spilfunctie van de luit in de westerse muziekgeschiedenis belicht. Anderzijds wordt de aandacht gevestigd op de vele verwante instrumenten uit niet-westerse muziekculturen.

Het eerste concert in de Haagse Luitserie zal zijn: I Virtuosi in Amsterdam. Uitgangspunt zijn de Amsterdamse, 18e-eeuwse componisten Locatelli en Hellendael. Vervolgens wordt Amsterdam verlaten en komt Wolfgang Amadeus Mozart aan bod die overigens zes maanden in Den Haag woonde. Het programma eindigt met de muziek van de legendarische Paganini die zich weer door Locatelli heeft laten inspireren. De uitvoerenden zijn James Hewitt, barokviool en Ireen Thomas barokluit en 19e-eeuwse gitaar.

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage welkom.