Zondag 6 oktober 17.00 uur

Letterenborrel met viering van de 100ste geboortedag van de Haagse Carmiggelt (Den Haag, 7 oktober 1913 – Amsterdam, 30 november 1987).

Aan de vooravond van Simon Carmiggelts honderdste verjaardag zullen wij met u graag het glas heffen op het welvaren van zijn uitgebreide oeuvre dat de laatste decennia ietwat in het verdomhoekje is verzeild geraakt. Wie beter dan Rein Edzard met zijn melancholieke stem is in staat om de verhalen van de Haagse meester van de kronkel ten gehore te brengen. We hebben ook een primeur. Jorge Labadie Solano draagt het 'epibreer-verhaal' voor in zijn nieuwe Papiamentse vertaling. En Ruud Hisgen doet verslag van zijn expeditie naar de Haagse Loosduinsekade 206 waar de schrijver is opgegroeid en naar enkele publieke plekken waar hij als journalist heeft verkeerd.
We vertonen een documentaire over de jeugd van Simon Carmiggelt in Den Haag en zijn eerste baantjes bij Haagse kranten, zijn vertrek naar Amsterdam waar hij in de oorlog in contact komt met Het Parool en waar hij na de oorlog zijn eerste kronkels voor schrijft. Carmiggelt is regelmatig aan het woord en wordt aan het eind 'geïnterviewd' door de vieze man gespeeld door Kees van Kooten. Deze film uit 1991 werd in 1995 uitgezonden. Henk Kranenburg kortte het origineel in tot 25 minuten en deze versie wordt 6 oktober vertoond.

Hebt u ook herinneringen aan de schrijver van de spirituele weemoed dan hopen we dat u ze met ons wilt delen tijdens deze letterenborrel, die toegankelijk is voor al onze leden en hun gasten.

Toegang vrij

Simon Carmiggelt
Simon Carmiggelt, tekening door Peter van Straaten