Zondag 9 februari 2020 16.00 uur

Nico Keuning vertelt over zijn biografie van Willem Brakman (1922-2008), gedreven schrijver van een omvangrijk en uniek oeuvre waarin het Duindorp uit zijn jeugd een grote rol speelt.

Na de lezing van Nico Keuning interviewt Christien Kok hem.

Willem Brakman

Willem Brakman in Duindorp, Den Haag (foto: www.wbrakman.nl)

Toegang vrij.


Naar aanleiding van het verschijnen van de biografie ‘Een ongeneeslijk heimwee, leven en werk van Willem Brakman’ van Nico Keuning, wijdt de Haagse Kunstkring een programma aan de schrijver Brakman. De biograaf houdt een met beeldmateriaal geïllustreerde lezing. Daarna zal Christien Kok hem interviewen.

Nico Keuning is neerlandicus, biograaf en publicist. Hij  schreef boeken over Max de Jong, Jan Arends, Bob den Uyl, Johnny van Doorn en Louis-Ferdinand Céline. Zijn biografie over Bob den Uyl, ‘Een zeker onbehagen’, werd in 2010 bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs.

In 2018 verscheen een door hem samengestelde en ingeleide briefwisseling tussen Willem Brakman en Simon Vestdijk onder de titel ‘Gaven, giften en vergiften’.


Willem Brakman (1922 - 2008) groeide op in de Scheveningse wijk Duindorp en woonde tot  1957 in Den Haag. In de loop van zijn werk ontwikkelt Scheveningen zich tot een mythische plaats, waar niet alleen de geschiedenis van de schrijver in doorgloeit, maar waarin bijvoorbeeld ook de Noormannen kunnen binnenvallen. Over het Haagse Hofkwartier worden in sommige van zijn romans geheimen prijsgegeven die niemand anders dan de bevlogen verteller Brakman zou kunnen bedenken. Na zijn verhuizing naar Enschede liet hij die stad ook regelmatig figureren in zijn werk. Waar in de beschrijving van het Duindorp van zijn jeugd vaak genegenheid doorklinkt, moet Enschede het doen met de aanduiding ‘Het onlieflijke stadje E’. In 1981 ontving hij de P.C. Hooftprijs. Hij was toen nog niet op de helft van zijn oeuvre dat 54 titels omvat.