Zondag 29 maart 2020  12.00 uur

Liederen van Catharina van Rennes, Johan Wagenaar, Willem Mengelberg, Andrée Bonhomme en Carl Smulders, uitgevoerd door Vincent Kusters, bariton en Reinild Mees, piano.

a Catharina van Rennes

Toegang vrij


Het programma bestaat deels uit liederen van uit Utrecht afkomstige componisten: Catharina van Rennes, Johan Wagenaar en Willem Mengelberg. Smulders en Bonhomme komen uit een meer Frans georiënteerd milieu. De Nederlandse componist Carl Smulders, later tot Belg genaturaliseerd, was een tijdgenoot van de drie Utrechtse componisten, Andrée Bonhomme, net als Smulders uit Maastricht afkomstig, was als enige geheel in de twintigste eeuw geworteld. Carl Smulders moedigde Andrée aan haar compositietalent te ontwikkelen.


Vincent Kusters, bariton, studeerde aan het Conservatorium Maastricht zang en piano respectievelijk bij Mya Besselink en Joop Celis. Hij sloot zijn masterstudie zang succesvol af in 2016, een jaar later zijn masterstudie piano en in 2018 de applicatieopleiding koordirectie aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens het wintersemester 2014/2015 volgde hij zanglessen bij Reginaldo Pinheiro aan de Hochschule für Musik Freiburg en in het studiejaar 2016/2017 pianolessen bij Willem Brons aan het Conservatorium van Amsterdam. Masterclasses volgde hij bij Maarten Koningsberger, Roger Braun, Meinard Kraak en Marien van Nieukerken en onlangs tijdens het Liedfestival Zeist samen met pianist Charlie Bo Meijering bij Elly Ameling en Julius Drake. Hij wordt momenteel gecoacht door Meinard Kraak en Roger Braun.

Reinild Mees is een internationaal gelauwerd liedbegeleider. Na haar opleiding bij Gérard van Blerk (Amsterdam), Noël Lee (Parijs) en Malcolm Frager (USA) ging zij zich toeleggen op het begeleiden van zangers in recitals. Zij trad al vaak op aan de zijde van solisten als Piotr Beczala, Sergei Leiferkus, Wolfgang Holzmair, Olaf Bär, Roman Trekel, Konrad Jarnot, Marlis Petersen, Claudia Barainsky, Amanda Roocroft, Camilla Nylund, Charlotte Margiono, Claron McFadden, Tania Kross, Johannette Zomer, Roberta Alexander, Karin Strobos, Maarten Koningsberger, François Le Roux, Thomas Oliemans, Henk Neven en vele anderen. Zij gaf concerten in Londen, Warschau, Parijs, Wenen, Graz, Berlijn, München, Hamburg, Frankfurt, Stuttgart, Salzburg, Stockholm, Venetië, Brussel, Brugge, Antwerpen, Gent en Luxemburg. In Nederland trad zij veelvuldig op in het Concertgebouw en in De Doelen.


De concertreeks ‘Muziek uit de schaduw’ is een initiatief van het Nederlands Muziek Instituut, in samenwerking met de Haagse Kunstkring.