Biografieën onder de loep 1

Zondag 29 oktober 20.00 uur

Lezingen door Michiel van Kempen over Rusteloos en overal. Het leven van Albert Helman en vertaler Wil Boesten over Het eiland van het tweede gezicht van Albert Vigoleis Thelen.
Aansluitend debat o.l.v Joke Linders.
De eerste van vijf bijeenkomsten over het genre biografie.

k Albert Helman Foto Rudhi Relyveld

Albert Helman (foto: Rudhi Relyveld)

Toegang leden Haagse Kunstkring, CJP en Ooievaarspas € 6,-; overigen € 12,-; Passe-partout vijf avonden € 24,- resp. € 48,-. Reserveren tel. 070-3647585. Zaal open om 19.30 uur.

 Op 29 oktober start de Kunstkring een reeks bijeenkomsten over het genre biografie. Auteur en bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren Michiel van Kempen vertelt over 'the making of' van zijn biografie over de Nederlands-Surinaamse schrijver, componist en politicus Albert Helman, erelid van de Haagse Kunstkring. Auteur, vertaler en Kringlid Wil Boesten doet hetzelfde met Het eiland van het tweede gezicht (1935), de door hem vertaalde autobiografische roman over het leven van de Duitse schrijver Albert Vigoleis Thelen op Mallorca. Thelen en Helman waren levenslang bevriend.

Biografie-expert Joke Linders leidt vervolgens het debat. Wat kán, mág of móét er in een biografie? Hoe verhoudt het genre zich tot de autobiografie? Hoe zit het met feit en fictie, met de auteur als aanwezig verteller of als regisseur op de achtergrond, tussen betrokkenheid of afstandelijkheid? Een discussie, nu eens niet in de krantenkolommen of binnen de muren van de wetenschap, maar in de Albert Vogelzaal van de Haagse Kunstkring.

De volgende bijeenkomst staat gepland voor 17 november 2017. Dan spreekt Hans Janssen over zijn Mondriaanbiografie en Rémon van Gemeren over zijn nieuwe levensbeschrijving van Louis Couperus. NRC-redacteur en biograaf Arjen Fortuin leidt het debat. Begin 2018 volgen nog drie avonden met de biografen van Sam van den Bergh, de gebroeders de Witt, Hugo de Groot, Ferdinand Bordewijk en Johanna Bordewijk-Roepman, Alexander Ver Huell en van de Joodse bewoners van de Harstenhoekweg in Scheveningen.