Beatrijs

Zondag 13 december 16.00 uur

Voordracht van dit middeleeuwse gedicht in een hertaling van Gabriel Smit. Met zangeres Margreet Schuemie en met dans van Dushica, Saskia, Jacqueline en Anouscha, nemen Tatiana Radier en Kees Coolen u mee door het gedicht.

Toegang vrij; vrijwillige bijdrage welkom

a Beatrijs

 'De' Beatrijs, een anoniem gedicht uit onze middeleeuwse letterkunde, is een hoogtepunt uit de Nederlandse en zelfs Europese literatuur. Door het Middelnederlands waarin het geschreven is, is het misschien heden ten dage moeilijk te begrijpen. Maar de hertaling van GabriĆ«l Smit maakt het voor onze oren weer verstaanbaar.

Het is een miraculeuze vertelling over een non die uit het klooster wegloopt om haar grote liefde achterna te gaan. Nadat hij haar verlaten heeft, moet ze in haar onderhoud en dat van haar twee kinderen voorzien door zich te prostitueren. Jaren later, tot inkeer gekomen, gaat ze terug naar het klooster, waar blijkt dat Maria in de tussentijd al haar taken heeft waargenomen.

Het verhaal speelt zich af binnen een historische, religieuze, sociale en culturele werkelijkheid die ons in eerste instantie vreemd is, maar die wij toch kunnen navoelen.