Vitrine van vertoon 41

14 oktober t/m 1 november

Verlaten Ierse huizen in beeld (foto's en kastjes Mariet Lems) en taal (po√ęzie Margreet Schouwenaar).

k Mariet Lems

Al 26 jaar maakt Mariet Lems foto's in verlaten Ierse huizen. Soms staat de hele inboedel er nog in, overgelaten aan stof, wind, regen en tijd. Niemand kijkt er naar om, niemand vindt het een probleem dat zij naar binnen gaat en het verval vastlegt. Soms vindt zij brieven, foto's en bidprentjes; goed bewaard in plastic zakjes of aangevreten door muizen en vocht. Aan de hand ervan reconstrueert zij de levens van de bewoners, die na jaren bezoek een soort familieleden van haar zijn geworden.

Alkmaars stadsdichter Margreet Schouwenaar zag een foto en vroeg Mariet of zij er meer had, omdat ze zich graag wilde laten inspireren. Mariet stuurde haar 150 foto's en steeds opnieuw rolde een gedicht haar mailbox binnen: 'Raad eens bij welke foto?'

Uitgeverij Kleinood&Grootzeer stelde een bundel samen met de titel Verlies van lief.

In opdracht van de subsidiegever hielden zij drie exposities in Alkmaar en Bergen. Acht gedichten werden met foto's op panelen gedrukt en Mariet Lems maakte voor de andere acht houten kastjes met foto's en voorwerpen uit de verlaten huizen. Omdat de panelen in een Alkmaarse bibliotheek hangen, liet zij voor deze gelegenheid een eigen gedicht bij een van haar foto's printen; een brug naar de volgende bundel, waarin vijf leden van dichtgroep DiVers gedichten hebben geschreven bij 20 foto's van Ierse verlaten huizen en landschappen. Twee leden van DiVers, Edith de Gilde en zijzelf, zijn lid van de afdeling Letteren, Theater en Film van de Haagse Kunstkring. Wim Tigges schrijft de Engelse vertalingen.