Avond malen

Zondag 7 april 17.00 uur

Wie bij het Gorter Meiontbijt in 2009 aanwezig was, herinnert zich ongetwijfeld het intense optreden van de jonge dichter Tuvit Shlomi (1980). Dit jaar heeft zij haar debuut gepubliceerd bij uitgeverij Prometheus/Bert Bakker en wij zijn er trots op dat zij bij ons opnieuw te gast wil zijn.

Tuvit is biologe en journaliste. Zij werd geboren uit een Nederlands-Joodse moeder en een Israëlische vader. In 2009 ontving ze de prestigieuze El Hizjra Literatuurprijs onder de naam Wallada bint al-Mustaqfi. Avond Malen is aan Wallada en nog twee sterke vrouwen opgedragen. De reden waarom wij haar de laatste jaren niet hebben gezien is omdat zij in Israël woont.

Over haar bundel Avond Malen zegt zij het volgende:

Bij etablissement Avond Malen gaat alles door de maag. Middels een menu in zes gangen word je deel van een nachtelijke zoektocht naar zelf, naar woordeloze tijd en naar vermiste identiteit. De menukaart leidt je via het voorgerecht en de soep een leven binnen vol klanken en beelden, interne zeeën en woestijnen. Dan volgt het vlees dat diep verlangend wordt opgediend – maar wat innige liefde leek, verandert al snel in een kwellende fata morgana. Zo reis je de vierde gang binnen – al dwalend op zoek naar de smaak van thuisland. Ten slotte volgen met ijzige dranken ook ijzige realisaties. Maar wordt het daarmee ook licht in dit nachtrestaurant?

Iedereen is welkom, toegang vrij

k Tuvit Shlomi dichtbundel