Archief 2013

18 december 2013  t/m 5 januari 2014

Een bonte verzameling van kleurrijke schilderijtjes en beschilderde objectjes van hout van Matilde Zijp (vitrine ingang)

Matilde Zijp

Dinsdag 17 december 19.30 uur

Dichters lezen elkaars werk en voorzien het van commentaar. Einde ca. 21.30 uur.

Zaterdag 14 december 20.15 uur

Werk van Ture Rangström (1884-1947), uitgevoerd door Carina Vinke, alt, Jan Willem Schaafsma, tenor, en Rixt van der Kooij, piano.
Programma: 'Hafvets Sommar' (1916) een cyclus van 10 liederen, 'Notturno' een cyclus van 3 liederen en Fyra Melodier op tekst van Ernst Josephson.

Ture Rangström

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,-; overigen € 14,-

11 december 2013 t/m 5 januari 2014

Marianne Fontein, ruimtelijk werk, en Lize Marie Fontein, monotypes en aquarellen (Hoge zaal)

videoverslag van de opening

Uitloop zondag 5 januari 16.00 uur

  Lize Marie Fontein 2
Lize Marie Fontein

11 december 2013 t/m 5 januari 2014

Marijke Verschoor, schilderijen, kamerschermen en houtsnedes (galerie)

videoverslag van de opening

Uitloop zondag 5 januari 16.00 uur

Eik in de winter
Eik in de winter, houtsnede

11 december 2013 t/m 5 januari 2014

Gedichten van Inge Tielman. Claire van Heukelom, illustraties bij de gedichten; Arnold Hoogendorp, foto's bij de gedichten; grafische vormgeving: Carlijn van Vlijmen (Albert Vogelzaal)

opening zondag 15 december 16.00 uur

uitloop, informele afsluiting zondag 5 januari 16.00 uur

   Inge Tielman 2

Zondag 8 december 17.00 uur

In de serie ´Eerste liefde´ vertelt Alice Anna Verheij over haar liefde voor Ernest Hemingway.

"Een eerste liefde vergeet een mens niet. Of dat nu een fysieke liefde of een literaire liefde is. Mijn eerste literaire liefde is die voor Ernest Hemingway. De zee speelt in mijn leven een belangrijke rol en wat mij betreft is er geen beter geschreven boek dan 'The Old Man and the Sea'. De heroïsche strijd van de visser tegen de vis die zoveel sterker is maar toch het onderspit moet delven, terwijl de visser zijn overwinning nooit zal kunnen kapitaliseren, is voor mij een metafoor van het leven.

Hemingway is een van de weinige mannen met wie ik heel graag gereisd zou hebben. Al jaren volg ik zijn voetsporen. Van de cafés in Parijs waar hij andere grootheden ontmoette en de nodige liefdes versleet tot Baskenland waar hij zich in een oorlog die niet de zijne was liet betrekken. De oudere man met de kapitein Iglo-achtige uitstraling is voor mij niet de ware Hemingway. Die Hemingway zie ik eerder in zijn Parijse en Spaanse jaren of tijdens het vissen op zwaardvis. Het is die man met wie ik zou willen jagen, hoezeer ik ook een vegetariër ben. Maar het is ook de Hemingway die zich van het leven beroofd heeft die ik zo goed begrijp. De man die vocht tegen terugkerende depressies en het niet kon accepteren dat hij creatief immobiel geworden was na de behandeling die volgde op een eerdere zelfmoordpoging. Voor mij is Ernest Hemingway één van de mooiste 'yellow roman candles' zoals Jack Kerouac die beschreef in zijn 'On the road'.

In mijn presentatie hoop ik iets over te kunnen brengen van mijn liefde voor hem."

Alice Anna Verheij is sinds 2012 werkend lid van de afdeling letteren, theater en film. Ze schrijft romans en poëzie en houdt zich bezig met documentaire fotografie en videokunst.

Toegang vrij

Zondag 1 december 16.00–18.30 uur

Honderd jaar geleden, op 2 maart 2013, werd Godfried Bomans in Den Haag geboren. Maar wij vieren zijn verjaardag samen met die van Sinterklaas, want Bomans had iets met de goedheiligman. Zo maakte Sinterklaas, alias Bomans ooit per koets vergezeld door schone jonge dames een tocht door Den Haag. Bij de Haagse Kunstkring maakte hij een stop al waar hij door het bestuur van de HKK onder de armen gevat moest worden.

Op 1 december zal Sinterklaas/Bomans opnieuw de HKK bezoeken vergezeld van een al dan niet zwarte piet. De man die voor (peper-)noten zal zorgen is Kaj van Oven achter de piano.

Iedereen is welkom, maar onder voorwaarden. Neem een (oude) schoen mee. Maak een gedicht + (cadeau) surprise. In welke schoen uw gedicht en surprise belanden is onbekend. Zo zal het ook een verrassing zijn of en wat er in uw schoen belandt. Sint zit vol geheimen.

In tegenstelling tot eerdere berichten kun je nog meedoen.

Sint 1k  Sint 2k 
Sint 'in actie' in de tuin van de Haagse Kunstkring, jaren 70

27 november t/m 15 december

Loek Bos, kleine bronzen beelden (vitrine ingang)

27 november t/m 8 december

Schilderijen, grafiek, foto's, sieraden, objecten, dichtbundels, romans en cd's van leden van de Haagse Kunstkring. Echte kunst tegen aantrekkelijke decemberprijzen

Opening zaterdag 30 november 17.00 uur

Uitloop zondag 8 december 16.00 uur

Zondag 24 november 2013 20.00 uur

Gitarist Izhar Elias brengt een programma 3 eeuwen, 3 gitaren. Hij speelt werken van o.a. Sanz, Rossini, De Falla, Poulenc en Villa-Lobos.

Toegang leden gratis; CJP, Ooievaarspas en conservatoriumstudenten € 5,-; overigen € 10,-.

Izhar Elias photo by Marco Borggreve
 Izhar Elias (foto: Marco Borggreve)

Dinsdag 19 november 19.30 uur

Prozaschrijvers lezen elkaars werk en voorzien het van commentaar. Einde ca. 21.30 uur.

Zondag 17 november 17.00 uur

Jet H.H. Crielaard , beeldend kunstenaar, grafisch ontwerper en illustrator en schrijver van o.a. de kinderboeken Beere en de alfabetmonsters, Beere en Laski Fantaski gaat het maken, toont een nieuwe animatie en digitaal kinderboek, vertelt over haar werk en gaat met bezoekers in gesprek over het papieren boek versus het digitale boek.

Toegang vrij voor leden en niet-leden

Vrijdag 15 november 20.00 uur

Jaap Kuijpers is schilder en werkt graag op locatie waardoor de werken die ontstaan een relatie hebben met de plaats waar hij zich bevindt. Zijn landschapschilderijen zijn op een opvallend groot formaat die ofwel een arcadisch leeg en gedeformeerd landschap als uitgangspunt hebben, dan wel hetzelfde landschap bevolkt door een eigen(zinnig) soort mythologie.
Deze avond laat hij beelden zien van zijn reis naar Santiago de Compostella gecombineerd met Galicische doedelzakmuziek.

Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, om oude vrienden te ontmoeten en om geschillen te slechten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.

Toegang vrij, een vrijwillige bijdrage is welkom.

6 t/m 24 november

In deze vitrinepresentatie toont beeldend kunstenaar Josien de Geus kleine collages van foto 's en tekeningen. In de foto's is geknipt, de beelden zijn gedemonteerd en opnieuw gerangschikt in combinatie met tekeningen.

Niet kijken, niet bekeken willen worden. Dat lijken de collages van meisjes die poseren met haren voor hun gezicht te zeggen. Ze verdwijnen uit het beeld, lijken haast uit de foto gestapt te zijn om ruimte te geven aan iets anders.

Josien de Geus

6 t/m 24 november 2013

Gouaches/optisch-grammaticale studies van Frans Velthuizen uit de tijd van de Koude Oorlog met afbeeldingen van Che Guevara, Winston Churchill en anderen (Albert Vogelzaal)

Opening zaterdag 9 november 16.00 uur door beeldend kunstenaar Paul Marcus. Videoverslag

Uitloop zondag 24 november 16.00 uur

6 t/m 24 november

Gemengde technieken van Marianne Benkö (galerie en Hoge zaal)

Opening zaterdag 9 november 17.00 uur, videoverslag

Uitloop zondag 24 november 16.00 uur

   

Zaterdag 2 november 20.15 uur

2e concert in een serie van 3 met Zweedse vocale muziek: werk van Wilhelm Stenhammar (1871-1927), uitgevoerd door Karolina Hartman, mezzosopraan, Daniël Hermán Mostert, bariton, en Rixt van der Kooij, piano.

Programma: Fem visor till text av Johan Ludvig Runeberg op. 8 (1895/86), Fem sånger av Bo Bergman op. 20 (1903/04),Visor og Stamningar op. 26 (1908/09) en Efterskörd.

Wilhelm Stenhammar

Toegang leden vrij; Ooievaarspas, studenten en CJP € 7,-; overigen € 14,-
Abonnement 2 concerten resp. € 12,50 en € 25,-
Abonnement 3 concerten resp. € 17,50 en € 35,-

Zondag 27 oktober 14.00 uur

I Virtuosi in Amsterdam: werken van Locatelli, Hellendael, Mozart en Paganini door Ireen Thomas, barokluit en romantische gitaar, en James Hewitt, barokviool.

Ireen Thomas en James Hewitt k

Toegang vrij, vrijwillige bijdrage welkom.

Vrijdag 18 oktober 20.00 uur

"Onze aardbol is rond en alom heerst op haar het woeden der geschiedenis. Revoluties golven, tronen wankelen, kronen rollen, bommen vallen, kreten stijgen op, bloed vloeit.Maar één gemeente ken ik, die daar ligt, nog even onberoerd als op de dag der schepping—Rijssen. Wat zeg ik? Rijssen ligt? Nee, Rijssen lag, want Rijssen is niet meer, niets is meer, ook jij lezer, bent niet meer. Lees dit verhaal en weet, dat je niet meer bent."

Dit zijn de eerste regels van Belcampo's roman Het grote gebeuren. In het kader van de tentoonstelling Helser dan Hel toont de HKK de televisiefilm van Jaap Drupsteen uit 1975 die op dit fantastische verhaal gebaseerd is. Het gaat over de angsten van de Rijssenaren, in legers van duivels en engelen uitgebeeld, die op de Dag des Oordeels de rekening komen vereffenen.

Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, om oude vrienden te ontmoeten en om geschillen te slechten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.

Toegang vrij, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

9 oktober t/m 3 november

Vitrine van vertoon 12: Trudie Wals, etsen in gemengde technieken (vitrine ingang).

Trudie Wals drukt haar etsen in combinatie met het Oosters papier (chine colé). Het subtiele lijnenspel en de vaak abstracte vormen geven het werk een verrassend en verstild beeld.

Trudie Wals

9 oktober t/m 3 november 2013

Tentoonstelling Helser dan hel met werk van leden van de Haagse Kunstkring

Opening zaterdag 12 oktober 17.00 uur / uitloop zondag 3 november 16.00 uur

 

   

Zondag 6 oktober 17.00 uur

Letterenborrel met viering van de 100ste geboortedag van de Haagse Carmiggelt (Den Haag, 7 oktober 1913 – Amsterdam, 30 november 1987).

Aan de vooravond van Simon Carmiggelts honderdste verjaardag zullen wij met u graag het glas heffen op het welvaren van zijn uitgebreide oeuvre dat de laatste decennia ietwat in het verdomhoekje is verzeild geraakt. Wie beter dan Rein Edzard met zijn melancholieke stem is in staat om de verhalen van de Haagse meester van de kronkel ten gehore te brengen. We hebben ook een primeur. Jorge Labadie Solano draagt het 'epibreer-verhaal' voor in zijn nieuwe Papiamentse vertaling. En Ruud Hisgen doet verslag van zijn expeditie naar de Haagse Loosduinsekade 206 waar de schrijver is opgegroeid en naar enkele publieke plekken waar hij als journalist heeft verkeerd.
We vertonen een documentaire over de jeugd van Simon Carmiggelt in Den Haag en zijn eerste baantjes bij Haagse kranten, zijn vertrek naar Amsterdam waar hij in de oorlog in contact komt met Het Parool en waar hij na de oorlog zijn eerste kronkels voor schrijft. Carmiggelt is regelmatig aan het woord en wordt aan het eind 'geïnterviewd' door de vieze man gespeeld door Kees van Kooten. Deze film uit 1991 werd in 1995 uitgezonden. Henk Kranenburg kortte het origineel in tot 25 minuten en deze versie wordt 6 oktober vertoond.

Hebt u ook herinneringen aan de schrijver van de spirituele weemoed dan hopen we dat u ze met ons wilt delen tijdens deze letterenborrel, die toegankelijk is voor al onze leden en hun gasten.

Toegang vrij

Simon Carmiggelt
Simon Carmiggelt, tekening door Peter van Straaten

Zaterdag 28 en zondag 29 september

Kunstfietstocht langs de kunstenaarsverenigingen in Den Haag en omgeving: Haagse Kunstkring, Pulchri Studio, Voorschotense Kunstkring, Arti Brak (Voorburg) en Kunstgroep Wassenaar. De tentoonstellingen van deze verenigingen zijn dit weekend tussen 10.00 en 19.00 uur te bezoeken. Een routeboekje is bij de deelnemende kunstinstellingen te krijgen.

Zaterdag 21 september 20.15 uur

1e concert in een serie van 3 met Zweedse vocale muziek: werk van Emile Sjögren (1853-1918), uitgevoerd door Helena van Heel, mezzosopraan, Rudmer de Vries, tenor, en Rixt van der Kooij, piano.

Programma: Tanhäuser-Sange op. 3 (1880) zeven liederen op Deense tekst van Holger Drachmann, op. 13 (1884) vier liederen op Deense tekst van E. von der Recke, Fröding-sånger op. 34 (1902) vijf liederen op Zweedse tekst van Gustav Fröding, Kärleks-Sånger op. 50 (1909) drie liederen op tekst van Jane Gernandt-Claine en Tre dikter av Ernst Josephson op. 53 (1911)

Emil Sjögren

Vrijdag 20 september 20.00 uur

Een gesprek met Maarten Schenkeveld, afgestudeerd meubelontwerper (2012 / KABK).

Aan de hand van een presentatie worden we door het werk van Maarten geleid. We horen en zien zijn inspiratie, zijn motivatie en zijn ervaringen als aanstormend talent in de designwereld. Gespreksleider: Ad van Riel.

Tijdens een PowWow komen leden van verschillende indianenstammen bij elkaar om samen te dansen, muziek te maken, om oude vrienden te ontmoeten en om geschillen te slechten. Het belang van een PowWow is dat cultuur wordt geconserveerd en kan worden doorgegeven en aangevuld.

Toegang vrij

Donderdag 19 en woensdag 25 september starten weer twee nieuwe series modeltekenen. Beide avonden zitten vol!

18 september t/m 6 oktober

Tentoonstelling 'Weerspiegeld' met werk van leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders 

Opening zaterdag 21 september 17.00 uur

Uitloop zondag 6 oktober 16.00 uur

a Ben Rikken a Katinka Krijgsman a Ellen van Toor

a Ageeth van den Oever a Annet Hiltermann a Ingrid Dingjan

a Jaap Ploos van Amstel a Leendert van der Pool a Leentje Linders

a Ludo van Well a Pauline Bakker a Paul Overhaus

a Piet Lont  a Willem Vaarzon Morel a Winnifred Bastian

a Frans Buissink a Rein de Vries 

   

Dinsdag 17 september 19.30 uur

Prozaschrijvers bespreken elkaars werk.
Deelname voor leden gratis; overigen € 5,-

Op 13 september kwam de leesclub van de Haagse Kunstkring bij elkaar om met Miep Diekmann te praten over haar boek 'De dagen van olim'. De schrijfster beantwoordde vele vragen van de belangstellende lezers en het werd een leerzame en gezellige middag.

  Leesclub in gezelschap van Miep Diekmann 2

Dinsdag 10 september 20.00 uur

Verhalen en beelden over haar ontmoeting met een andere cultuur, over samenwerking in ontwikkeling en over Here Bugu.

28 augustus t/m 15 september

Werk van de architect Rainer Bullhorst en zijn studenten

Opening zaterdag 31 augustus 17.00 uur door Herman Tjeenk Willink (tekst toespraak)

Uitloop zondag 15 september 16.00 uur

   

Landhuis Wassenaar           Tuinpaviljoen Marlot             Villa Zevenhuizen
(ontwerp)                              (ontwerp)                              (oplevering 2013)

28 augustus t/m 15 september

Tussen kunst & kitsch in (de vitrine) van de HKK? Nee, je krijgt alleen wat cartoons te zien. Beeldend kunstenaar Vic Boissevain tekent ze als compensatie voor zijn serieuze schilderijen. "Even relativeren, wat frisse lucht, humor, een knipoog", zoals Vic zelf zegt. Dat doet hij ongestoord en met scherpe pen onder het pseudoniem VUURAAP ©.

Een verwoed liefhebber van humoristische tekeningen noemde cartoons als deze een drietrapsraket: "een lijnenspel en tekst met inhoudelijk iets om over na te denken totdat het in uw brein ontploft". Bovendien garandeert het een glimlach of een schaterlach, misschien een zuur gezicht of een punthoofd, maar dat ligt dan niet aan Vuuraap.

In de vitrine in de entreehal is van 28 augustus t/m 15 september een kleine selectie ruwe versies, ongekunsteld en direct, te zien, die ook als boekwerkje zal verschijnen.

Donderdag 22 augustus was de Haagse Kunstkring op excursie in Brussel. We bezochten het Horta Museum, een juweeltje van Jugendstil bouwkunst. Een ander reisdoel was een tentoonstelling in Bozar met het werk van de Italiaanse kunstenaar Morandi, grootmeester van de moderne kunst. Na afloop gedronken en gegeten in een café dat door kunstenaars werd en wordt gefrequenteerd. Magritte, Vinkenoog en Mulisch kwamen er graag. Een in alle opzichten geslaagde dag!

7 t/m 25 augustus

Ad van Riel. Een verzameling van groene schilderijen (vitrine ingang)

Ad van Riel 2013
'Juvenile'

 

7 t/m 25 augustus

Werk van eindexamenstudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag 2013

Opening zaterdag 10 augustus 17.00 uur

   

Sara Koning, 'Horror vacui'     Vera Herr                                   Romy Treebusch

   
Ella Gazibara                            Aurélie de Schiffart                   Mary Ponomareva

   
Mireille Vrinten, architect      David Vroom                             Gural Konuralp

   
Jitske Wedman                         Waalko Dingemans                  Wouter Willebrands

 

Lisandro Suriel                          Carolien Stevens

17 juli t/m 4 augustus

Installatie "30 collages, gebaseerd op het toneelstuk De Rechtvaardigen van Albert Camus: over terrorisme, dogmatisme en het menselijk falen" van beeldend kunstenaar Gerrie Brust Bijmolt (vitrine ingang)

Toelichting

De installatie met dertig abstracte collages op A4-formaat is gemaakt van verpakkingsmateriaal van theezakjes. Bij De Spar op het Canarische eiland La Palma zijn vijf smaken te koop. Dat levert zakjes op in de kleuren rood, paars, oranje, blauw en groen. Met algebra op middelbareschoolniveau kun je uitrekenen hoeveel variaties je daarmee kunt maken. Dat wordt ondoenlijk als je weet dat een papieren zakje te verknippen is in zeer diverse strookjes: effen, met kleine letters, met grote letters, met (een deel van) een afbeelding van een theekopje al of niet met zo'n walmpje erboven. Des te meer noodzaak om heel methodisch een collage voor te bereiden, strak gedisciplineerd te werken, de concentratie zo hoog mogelijk te houden.

In de weken dat de collages ontstonden, herlas ik het verzameld werk van de Franse filosoof en schrijver Albert Camus ( Nobelprijswinnaar 1957). Zijn toneelstuk 'Les Justes/ De Rechtvaardigen' uit 1949 zorgde voor een merkwaardige sensatie. Ik zag een parallel met mijn eigen , actuele werk aan de serie collages. Een kleine groep anarchisten beraamt in 1905 een aanslag op de tirannieke gouverneur van Moskou. Zij bereiden zich heel goed voor. Over de rechtvaardiging van deze terroristische daad discussiëren zij uitputtend. Maar niet voorzien: de groothertog heeft op het moment van de voorgenomen actie twee kinderen bij zich. Wat te doen? De bom wordt immers gegooid "in het belang van de toekomst van miljoenen Russische kinderen". Iedere keuze leidt tot falen.

In beide werken wordt een gedetailleerd plan gemaakt, zo nauwkeurig mogelijk uitgedacht en vervolgens met ijzeren consequentie – zeg maar rigide –uitgevoerd. Geen afwijkingen, geen uitzonderingen, geen invallen, geen creatieve oplossingen. En dat leidt – ongewild – tot falen, menselijk falen. Zie de " rafelranden" bij de collages. Zij kunnen symbool staan voor de mislukking de weerbarstige werkelijkheid te persen in een dogmatisch model. De parallel met de hedendaagse wijze van oorlog voeren: de zelfmoordaanslag, de auto- en de bermbom, de drone, het ligt allemaal zo voor de hand, dat een nadere uitwerking overbodig is.

Gerrie Brust Bijmolt

P.S. Mijn man, die van de vroege ochtend tot de late avond getuige was van het ontstaansproces van de collages, blijft ook na lezing van deze toelichting de dertig collages zien als ontwerpen voor gordijnstof. Ook goed: " just an other cup of tea."

 

17 juli t/m 4 augustus

Zaterdag 20 juli 17.00 uur opening / zondag 4 augustus 16.00 uur uitloop

Van 17 juli t/m 4 augustus exposeren kunstenaars (niet-leden) als gast samen met leden van de Haagse Kunstkring. Wie het woord 'zomergasten' hoort denkt onmiddellijk aan een bekend televisieprogramma. Maar mensen met kennis van de vogelwereld weten dat het woord vanouds betrekking heeft op vogels die in de zomer in onze contreien verblijven. En in de toeristenindustrie kent men het woord voor de gasten die in de zomerperiode logeren in de hotels en pensions.

Het woord spreekt dus voor zich: gasten die in de zomerperiode aanwezig zijn en voor de afdeling Beeldende Kunst betekent dit dat in de zomerperiode kunstenaars worden uitgenodigd om samen met leden van de afdeling te exposeren.

De opzet is te vergelijken met de tentoonstelling 'Op uitnodiging' die in 2011 heeft plaatsgevonden. Dat werd een verrassende tentoonstelling en hopelijk werkt de formule ook nu weer zo.

De exposanten zijn (degene die uitnodigt/gastexposant):
Tineke Jacobs / Aart Korsuize
Ad van Riel / Daniela Belinga Agossa
Gerrie Brust Bijmolt / Inge Reisberman
Marian Zult / Brech van der Marel
Paul de Jong / Jook de Jong
Tineke Vulto / Marleen Schlatmann
Mar de Hoog / Betty Simonides
Glenn Priester / Martin Wink
Marijke Verschoor / Ragna van Ast
Adelbert Foppe / Petra van Harte
Diederik Gerlach / Angelika Hasse
Hélène Penninga / Froukje Diekstra
Miranda Pronk / Jeffrey Baanvinger
Klaas Sans/ Anton Corbijn

   GetAttachment 1 van Daniela Belinga Agossa
'Heaven' van Anton Corbijn   'Bloom Powerhouse Blossom' van Daniela Belinga Agossa

  
Klaas Sans                           'Apenkracht' van Brech van der Marel

  

  'Reflected image: selfportrait      'Nataraj' van Gerrie Brust Bijmolt
1974, location Meijendel'
van Adelbert Foppe

  

still uit 'Bloom I' van              'Komkommertijd', drieluik van Tineke Vulto
Inge Reisberman

Zondag 14 juli 10.30 – 16.00 uur

Couperus' beste historische roman in een marathonlezing met Trins Snijders, Piet van der Pas, Mieke Lelyveld, Rein Edzard en Annelies van der Bie. En het Couperuslied door Peter Lunow.

De berg van licht

"Goden, wat is hij mooi! Hij is zoo mooi en zoo lief om aan te zien, als alleen een god kan zijn, een halfgod minstens, als nooit nog was een mensch! Wel omhult hem zijn mantel, ijverzuchtige klok, die hem half maar toont, en hij is zoó mooi, dat de Menigte hem gaarne naakt zoû zien, zonder die pracht, van mitra en mantel en schulpjuweel".

Het verbijsterende verhaal van de opkomst en ondergang van de zonnepriester Helegabalus, die van 218 tot 222 als keizer Antoninus over het in verval rakende Romeinse rijk heerste. We lezen een selectie uit dit omvangrijke boek. Door verbindende teksten krijgt u het toch het hele verhaal te horen.

Presentatie: Ellen Fernhout

Programma

10.30 uur – ontvangst met koffie in de galerie

11.00 uur – Couperuslied door Peter Lunow

11.30uur – eerste lezing De berg van licht

13.00 uur – lunch

13.30 uur – tweede lezing De berg van licht

14.45 uur – pauze

15.00 uur – derde lezing De berg van licht


Entree inclusief lunch: leden € 7,50, niet-leden € 15,00

Entree ochtend- of middagprogramma zonder lunch: leden gratis, niet-leden € 5,-

Reserveren vóór vrijdag 12 juli 16.00 uur: t (070) 364 75 85  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Videoverslag: klik hier.

26 juni t/m 14 juli

'Stilleven'
klein fotowerk van Mar de Hoog (vitrine ingang)

Mar de Hoog

26 juni t/m 14 juli

Tentoonstelling met werk van Gidon Schults, collages; Hans Schults, gemengde technieken; Maus Slangen, kartonassemblages op doek of paneel, en maskers ; Leo Jinssen, kleine olieverfschilderijen op paneel en video

Opening zaterdag 29 juni 17.00 uur
Uitloop, informele afsluiting, zondag 14 juli 16.00 uur

 

  

Vrijdag 14 juni 2013 20.00 uur

Marij van Gorkom (MVG) - basklarinet en elektronica

Klanken vullen de ruimte, eigen wegen banend, soms botsend met andere klanken, soms harmonisch, synergie creërend, maar steeds vluchtig. De bron? De componisten, elk met hun eigen klankwereld, onzichtbaar, maar te horen in de vertolking van MVG. De composities zijn verhalen, portretten, schetsen, weefsels van klankgolven. MVG nodigt je uit om haar te vergezellen in haar muzikale wereld en prikkelt de nieuwsgierigen om mee te zoeken naar schoonheid, ontwikkeling en innovatie.

MVG keert terug naar de Haagse Kunstkring voor de presentatie van haar nieuwe programma SS:UKs. 8 Nederlandse en Britse componisten ontdekken en verkennen de wereld van basklarinet en elektronica. Maar liefst 6 nieuwe werken gaan hier in première!

Muziek van: Jorrit Tamminga, David Prior, Michiel Mensingh, Kasia Glowicka, Manuella Blackburn, Yota Morimoto, Haruka Hirayama, Patrick Nunn

toegang: gratis

Klik hier voor meer informatie

Klik hier voor een voorproefje van het concert

Dinsdag 11 juni 20.00 uur

Onder de (een eeuw) oude linden van ZorgvlietEen powerpointpresentatie van ruim 160 dia's over de bouw en de voorbereidingen daartoe van het Vredespaleis in Den Haag. Deze presentatie is samengesteld door Nico Groot naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in 2013.

In de presentatie wordt aandacht besteed aan de Eerste Vredesconferentie in Den Haag in 1899, waar de oorsprong lag van het Permanent Hof van Arbitrage. Belangrijke personen passeren de revue zoals tsaar Nicolaas II, de journalist William Stead, Andrew White, barones Bertha von Suttner, Tobias Asser, Paul Horrix, Chr. Eykman en vele anderen. Een grote rol speelt natuurlijk Andrew Carnegie met zijn ontembare energie en onwankelbaar zelfvertrouwen.

Achtereenvolgens komen de planvorming tot de bouw van een vredestempel aan de orde, de keuze van de locatie en de prijsvraag voor het bouwwerk waar ook o.a. architect H.P.Berlage aan mee deed. Uitgebreid wordt de selectie van de winnaar van die prijsvraag, architect Louis Cordonnier, behandeld. Aansluitend zien we afbeeldingen vanaf de eerste steenlegging tot en met de openingsplechtigheid van het Vredespaleis op 28 augustus 1913.

Er worden talrijke historische afbeeldingen vertoond van de stoomtramlijn naast het Vredespaleis (station Anna Paulownastraat), de voor de bouw afgebroken villa's Rustenburg en Buitenrust en enkele afbeeldingen van het oorlogsgeweld rondom het paleis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Toegang gratis (uitsluitend voor leden van de Haagse Kunstkring), aansluitend aan de aanschuiftafel van 11 juni die om 17.30 uur begint.

5 t/m 16 juni 2013

Zomeruitverkoop bij de Haagse Kunstkring

5 t/m 23 juni

Vitrine van vertoon 6: poëzieanimatie te midden van poëziegerelateerde teksten en schetsen door Jet Crielaard (vitrine ingang)

5 t/m 23 juni

Tentoonstelling met schilderijen en pastels van André Hoppzak.
Opening zondag 9 juni 16.00 uur
Uitloop, informele afsluiting, zondag 23 juni 16.00 uur

Met de titel AARDE-werken refereert exposant André Hoppzak aan de gelijktijdige zomertentoonstelling AARDE in het Gemeentemuseum van 8 juni t/m 15 september. Hoppzak is daarvoor geselecteerd. In deze solotentoonstelling in de Haagse Kunstkring laat hij schilderijen en pastels zien. Het is zowel bestaand als nieuw werk en de nadruk ligt op de minder geabstraheerde, de lyrisch-realistische kant van zijn werk. Zie ook www.hoppzak-art.com.

Tijdens de opening speelt The Ira Hoppzak Band.

5 t/m 23 juni

AARDE-werken: André Hoppzak, schilderijen en pastels (galerie en Hoge zaal)

Schrijfster Miep Diekmann werd op 12 mei gehuldigd in de Haagse Kunstkring. Van deze gedenkwaardige literaire middag is een samenvatting op film gemaakt door Ron Sikking. Te zien op Youtube

Zondag 26 mei 2013 15.00 uur

Demodokos' odi et amo

Interactief concertje van de classicus en klassiek gitarist Bart Berman. Een Latijns gedicht op Latino muziek, met uitleg en gitaarbegeleiding. Luister, snap, leer en zing.

Toegang leden vrij; CJP, Ooievaarspas, kinderen en studenten € 5,-; overigen € 10,-

Demodokos

Zondag 12 mei 15.30 uur

Op zondag 12 mei verleent de Haagse Kunstkring het erelidmaatschap aan Miep Diekmann. De beroemde kinderboekenschrijfster, wordt voor het voetlicht gehaald in een feestelijk programma waarin haar werk en persoonlijkheid centraal staan. Vrienden, schrijvers, acteurs en kunstenaars eren de 88-jarige schrijfster in de Haagse Kunstkring. Sprekers zijn de kinderboekenschrijver Dolf Verroen, kenner van de Antilliaanse literatuur Wim Rutgers en uitgeefster Liesbeth ten Houten. De acteur Rein Edzard leest uit haar werk.

Miep Diekmann heeft meer dan zeventig boeken op haar naam staan. Ongeveer een derde daarvan speelt in het Caraïbisch gebied waar zij als tiener enkele jaren woonde. In 1947 debuteert zij met Voltooid verleden tijd, een roman voor oudere meisjes. De belangrijkste thema's in haar jeugdboeken zijn de ontdekking van de eigen identiteit en de groei naar volwassenheid. Taboes als seks en discriminatie komen daarin onomwonden aan de orde. Vanaf eind jaren zeventig schrijft ze voor peuters en kleuters.

Diekmann was behalve schrijver, ook journalist, recensent, coach van beginnende auteurs, en vertaler.

Haar werk is in vele talen vertaald. Het werd meermaals bekroond. Zo ontving zij in 1970 de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur en in 1978 de Gouden Griffel voor Wiele wiele stap

Zondag 12 mei 15.30 uur in de Haagse Kunstkring, iedereen is welkom